Bunele maniere: În tren-avion-vapor
Articol editat de cristina.rusu, 11 iulie 2018, 06:00 / actualizat: 11 iulie 2018, 8:17
Călătoria face parte din viaţa noastră. Fie că o practicăm de plăcere sau în scop profesional, politeţea are nişte indicii despre călătoria frumoasă.
Dacă alegem varianta cu trenul, va trebui să achiziţionăm din timp biletul şi să ajungem mai devreme în gară. Asta ne va permite să luăm apă sau alte provizii pentru călătorie.
Înainte de a urca în tren, îi vom ajuta pe cei ce nu se descurcă. Odată urcaţi, vom aşeza bagajele astfel încât să nu încurce deplasarea prin tren. Vom zâmbi şi îi vom saluta pe cei ce ne însoţesc.
În mod normal, în tren se mănâncă doar în vagonul restaurant. În caz că nu există vagon restaurant sau călătorul nu vrea să apeleze la el, e de preferat să aibă alimente ce nu au mirosuri insuportabile, de tipul ouălor şi usturoiului.
Alt aspect important de luat în calcul este discreţia. Nu e politicos să descoasem pe cineva. Discuţia se poate limita la un salut sau la subiecte uzuale, nicidecum detalii intime.
La călătoria cu avionul trebuie să ne supunem regulilor de securitate. În timpul zborului nu vă plimbaţi de sute de ori pentru a nu-i deranja pe cei de lângă. Supuneţi-vă regulilor transmise de la bord, puneţi-vă centura şi mestecaţi guma de mestecat.
Nu adresaţi comentarii răutăcioase la adresa serviciilor sau la adresa celor care le oferă. Încercaţi să aveţi o ţinută lejeră dacă veţi avea parte de o călătorie lungă. În caz de nevoie, folosiţi cornetul pus la îndemână.
Când luăm în calcul posibilitatea călătoriei cu vaporul, trebuie să ne gândim la deschidere şi flexibilitate. Vom împărţi puntea cu oameni necunoscuţi. Dacă avem rău de mare şi ştim asta, ne pregătim din timp medicamente care să ne ajute să ne bucurăm de călătorie.
Chiar şi dacă nu ştim dacă avem o astfel de sensibilitate e bine să fim previzibili.
Anca Şerban, consultant în bune maniere
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.