A început revoluţia alimentară în statele din nordul Europei
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 iulie 2018, 12:00 / actualizat: 13 iulie 2018, 13:01
Noul trend nordic: trecerea la o dietă bazată pe vegetale
Un sondaj de opinie realizat de Ernst & Young arată că 24% din consumatorii nordici prevăd că vor mânca mai puţină carne în următorii cinci ani, iar 34% din ei au indicat că se vor hrăni în mai mare proporţie vegetarian. Motivul care îi determină să-şi schimbe alimentaţia ţine în primul rând de sănătate, dar şi de preocupările de mediu.
Aproximativ 30% din tinerii suedezi consumă deja hrană pe bază de plante deoarece vor să-şi reducă amprenta asupra mediului, conform Baromentrului tineretului suedez. În Danemarca, vreo 8% din tranşa de vârstă 18-35 de ani se consideră „flexitarieni” şi optează să nu mănânce carne la un anumit număr de mese pe săptămână. Consilierul senior de la Nordic Council of Minister, Elisabet Skylare spune că „înainte vorbeam de energie, dar acum trebuie să vorbim de hrana noastră, altfel nu vom întruni niciodată condiţiile stabilite de Agenda ONU 2030 pentru dezvoltare durabilă”. La modul general, producţia mondială de alimente contribuie cu 20-30% la emisiile de gaze cu efect de seră, carnea şi produsele lactate afectând în cea mai mare măsură clima planetei.
Schimbarea culturii alimentare în statele nordice s-a impus în ultimii 10-15 ani. La origine a fost manifestul mâncării, adoptat în 2004 de maeştrii bucătari danezi care au formulat o ideologie nouă în zece puncte, sub titulatura „New Nordic Food Manifesto„. La baza acesteia a stat o idee foarte simplă, anume de a spori atractivitatea produselor de sezon şi a celor autohtone. Iar acum revoluţia alimentară se impune şi în alte locuri.
Următoarea oprire va fi Manhattan, unde va fi prezentată la un forum politic găzduit de fundaţia lui Bill Gates şi Banca Mondială, iar apoi vor urma Tel Aviv din Israel, în septembrie, şi în decembrie Katowice din Polonia.
Solicitarea tot mai mare de informaţii pe această temă a determinat Consiliul Nordic să formuleze „Meniul soluţiilor”, cu reţete politice şi practice pentru revoluţia alimentară. Acesta include recomandări de nutriţie, cultură, meniuri, deşeuri şi sustenabilitate, iar scopul este facilitarea opţiunilor sănătoase, combaterea crizei obezităţii şi reducerea sării folosite de industria alimentară.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.