Produsele congelate, verificate în laborator
Articol editat de Andrei Cretoiu, 13 iulie 2018, 12:45
Nicio probă din legumele şi fructele congelate verificate pană acum în laborator de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară nu a conţinut urme ale bacteriei Listeria.
Contaminarea cu bacteria Listeria a fructelor şi legumelor congelate a dus la moartea a 9 oameni în mai multe ţări europene.
Preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, a explicat vineri, 13 iulie, că România nu fusese notificată prin sistemul european privind acest pericol, iar toate măsurile din ţară au fost luate preventiv, atât de magazine, cât şi de autorităţi:
Până la acest moment, România nu a fost notificată prin sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje cu privire la niciun risc sub această formă. Pe baza principiului precauţiei, firmele importatoare au procedat la retragerea voluntară de pe piaţă a produselor aparţinând acestei firme. ANSVSA în plus a procedat la prelevarea de probe din aceste produse care au făcut obiectul retragerii voluntare, pentru a avea un plus de siguranţă. Până la acest moment, analizele efectuate pe aceste produse nu au relevat prezenţa Listeriei monocitogene. (Geronimo Brănescu)
ANSVSA a examinat probe congelate de fasole verde tăiată, broccoli, ardei gras fâşii, porumb dulce şi amestec mexican de legume.
Lista supermarketurilor şi a produselor care pot fi aduse înapoi în magazine se află pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, la secţiunea retragere produse alimentare.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.