Ascultă Radio România Cluj Live

Cum alegem corect peștele proaspăt pentru consum în perioada verii

Cum alegem corect peștele proaspăt pentru consum în perioada verii

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 iulie 2018, 12:00

Atunci când mergem la cumpărături, este important să ne asigurăm că alimentele sunt extrem de proaspete, mai ales în cazul în care cumpărăm peşte proaspăt sau fructe de mare.

Despre peşte şi fructele de mare se spune ca sunt o sursă bogată în proteine, minerale şi vitamine, iar uleiurile de peşte sunt indicate pentru Omega-3, care ajută la prevenirea bolilor de inimă, la întărirea imunităţii şi tratarea unor probleme ale pielii.

Când cumpărăm peşte din comerţ este important să ne asigurăm că peştele este proaspăt şi să cunoaştem regulile de depozitare a acestui produs extrem de perisabil. Înainte de a cumpăra peştele, verificăm dacă acesta este proaspăt. Nu cumpărăm peştele dacă acesta miroase urât, dacă are ochii opaci sau uscaţi. Ochii peştelui trebuie să fie transparenţi. În cazul în care ochii sunt închiși la culoare sau opaci atunci acesta este un prim semn că peștele era bolnav sau că a fost depășită valabilitatea sa. Branhiile trebuie să fie de o culoare roz sau roşie, nu gri sau maronie, acesta fiind un semn că nu a fost păstrat în condiţii corespunzătoare sau că este vechi, iar textura trebuie să fie fermă, adică branhiile să nu fie foarte moi. Pielea trebuie să fie lucioasă, iar carnea peştelui trebuie să fie şi fermă, nicidecum cleioasă. Fileurile de peşte nu trebuie să fie decolorate sau pătate.

Nu uitaţi că în pescării, dar şi în supermarket, puteţi ruga personalul specializat să vă felieze peştele, să vi-l facă file. Important este ca şi textura cărnii peştelui să fie fermă. Atunci când apăsăm cu degetul pe carnea de peşte, după retragerea degetului nu ar trebui să se formeze o adâncitură. Este foarte ciudat, dar important de reţinut că atunci când cumpărăm peşte acesta nu trebuie să miroase a peşte, ci a mare. Prezenţa unui miros accentuat de peşte denotă faptul că grăsimile şi uleiurile din peşte au început să se oxideze, un semn că peştele a început să se altereze sau că este foarte vechi şi nu mai este bun de consum.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Beneficiile consumului regulat de ouă
Diverse joi, 20 februarie 2025, 12:00

Beneficiile consumului regulat de ouă

Conform unui nou studiu, consumul regulat de ouă ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare în rândul...

Beneficiile consumului regulat de ouă
S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran
Diverse joi, 20 februarie 2025, 00:00

S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran

O echipă de oameni de știință germani au identificat o falie geologică masivă care se întinde pe aproximativ 1.500 de kilometri, din sud-estul...

S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran
Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 16:08

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Salvamont Argeș a organizat cea de-a XI-a ediție a Stagiului Național de Formare...

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 14:24

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai

Sorana Cîrstea s-a calificat, astăzi, în optimile de finală ale turneului de tenis de la Dubai, competiție dotată cu premii totale de peste...

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral

Ceaiul verde este adesea etichetat ca fiind doar o versiune sănătoasă a ceaiului, dar multe persoane nu sunt conştiente de beneficiile sale...

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella

Francesco Rivella a murit la vârsta de 97 de ani, relatează cotidianul italian „La Repubblica”.   El a fost în special omul din...

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 00:00

Descoperire „excepțională” în Antarctica

Un progres major pentru paleontologie.   O fosilă aproape completă a craniului celei mai vechi păsări moderne cunoscute a fost descoperită...

Descoperire „excepțională” în Antarctica
Diverse marți, 18 februarie 2025, 12:00

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii

În sezonul gripei şi răcelilor, prevenţia ne poate proteja de îmbolnăviri. Pentru a evita nasul înfundat, durerile în gât şi febra, trebuie...

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii