Descoperire inedită în Satu Mare: planta carnivoră Utricularia [FOTO]
Articol editat de , 17 iulie 2018, 11:14 / actualizat: 31 iulie 2018, 10:49
Articol editat de , 17 iulie 2018, 11:14 / actualizat: 31 iulie 2018, 10:49
O plantă carnivoră, a treia existentă în județul Satu Mare, a fost descoperită pe canalul de la Berveni, în zona Careiului. Adrian Danciu, cel care a descoperit-o, este pasionat de plantele carnivore, iar în curtea casei din comuna Pișcolt și-a amenajat chiar și o seră în care crește astfel de plante.
Utricularia, planta carnivoră descoperită de Adrian Danciu, se hrănește cu insecte mici și cu microorganisme. Nu are rădăcină, doar plutește pe apă și se dezvoltă de obicei în ape stătătoare. Adrian spune că după ce a studiat ceea ce este specificat în studii despre flora din zona canalului de la Berveni, a ajuns la concluzia că Utricularia nu se regăsește printre plantele recunoscute în acea zonă, fiind menționată doar în Delta Dunării.
Reprezentanții Agenției pentru Protecța Mediului Satu Mare s-au declarat surprinși de descoperirea făcută de Adrian Danciu. Cristina Lincar precizează că în județul Satu Mare sunt cunoscute până acum doar două specii de plante carnivore, din care doar una este protejată:
Utricularia nu se regăsește în lista plantelor carnivore protejate, conform OUG 56 din 2006. În județul Satu Mare sunt cunoscute până acum două plante carnivore. Una dintre acestea se află în zona Oașului, dar nu este protejată. Cealaltă plantă carnivoră, singura protejată, se găsește în zona Careiului, în mlaștina Verneș – o rezervație de interes național cuprinsă în SIT Natura 2000 – Câmpia Careiului și Câmpia Mirului din Valea Ierului. (Cristina Lincar)
Sătmăreanul care a descoperit planta carnivoră găsită pe canalul de la Berveni, spune că Utricularia ar fi putut fi adusă de păsări în județul Satu Mare, iar norocul lui a fost să o descopere.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.