Sărbătorim ziua mondială a emoticoanelor!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 iulie 2018, 11:23 / actualizat: 27 iulie 2018, 9:53
Sunt mici şi colorate, iar fără ele nici nu ne mai putem imagina comunicarea digitală! Astăzi este ziua mondială a emoticoanelor.
Să facem un mic test. Deschideţi-vă ultimele 20 de mesaje. Nu contează dacă acestea sunt SMS, e-mail sau printr-un serviciu de chat. Acum, număraţi câte imagini cu zâmbete, mâncăruri, animale sau inimioare găsiţi în ele. Acestea sunt emoticoane şi emoji, sărbătorite astăzi pe toate reţelele de socializare.
De unde provin?
Sub o formă sau alta, emoticoanele au existat încă din anii ’90, având iniţial funcţia de a arăta cât de serioase sunt SMS-urile şi de a evita conflictele în ceea ce priveşte tonul lor! Popularitatea lor a crescut foarte mult în 2012, când Apple a introdus pentru utilizatorii săi posibilitatea de a activa tastatura cu emoticoane, pentru a le insera în mesaje.
Emoticoanele se numără!
Cel puţin, cele folosite pe reţeaua Twitter. Dacă vrei să vezi câţi oameni folosesc micile imagini, trebuie doar să accesezi http://www.emojitracker.com/, care îţi va arăta în timp real emoticoanele folosite pe Twitter într-un anumit moment.
Cuvântul Emoji a fost adăugat în Oxford Dictionnaries
Nebunia emoji a s-a răspândit atât de mult în perioada 2012-2013, încât prestigiosul dicţionar Oxford a adăugat cuvântul în baza lui de date. Ceea ce pentru un cuvânt e ca un certificat de naştere!
S-au răspândit tatuajele cu emoji!
Care e cea mai nouă tendinţă în materie de tatuaje? Emoticoanele, bineînţeles! Jucătorul echipei de basket Atlanta Hawks, Mike Scott, are numeroase tatuaje de acest gen pe ambele braţe.
Mereu întâlnim emoticoane noi
În fiecare an apar imagini noi folosite ca emoji. Acestea trebuie să fie aprobate de un consiliu, Unicode Consortium. În 2017 au fost aprobate 69 emoticoane noi, printre care şi o sirenă, un vampir, dar şi unele reprezentând persoane cu dizabilităţi.
Cel mai des folosit emoticon
Conform Emoji Tracker, cei mai mulţi preferă să folosească râsul cu lacrimi pentru a-şi exprima sentimentele. Pe următoarele locuri se află inimioara roşie şi figura cu ochii în formă de inimioară.
Emoticoanele au şi un documentar!
Dissolve.com a publicat un scurtmetraj de 2 minute, creat în stilul documentarelor realizate de David Attenborough. Clipul intitulat Emoji among us are ca temă obsesia pentru micile imagini colorate şi se poate urmări aici: https://dissolve.com/showreels/emoji
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.