Căsătoria schimbă oamenii mental şi fizic
Articol editat de cristina.rusu, 20 iulie 2018, 12:00
Oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice o serie de tendinţe care arată modul în care căsătoria schimbă oamenii.
Ipoteza binecunoscută este că mariajul este benefic pentru starea fizică şi mentală a oamenilor, probabil pentru că prezenţa unui partener poate face într-adevăr viaţa unei persoane mai sănătoasă.
Dar un nou studiu a arătat că relaţia dintre căsătorie, sănătate şi satisfacţie este mult mai complexă şi aduce atât beneficii, cât şi neajunsuri.
În general, persoanele căsătorite au o stare de sănătate mai bună decât alţi adulţi, indiferent de sex, vârstă, rasă, educaţie, venituri şi alţi factori similari. Dar datele arată că acest lucru este valabil în special pentru cuplurile căsătorite adulte şi nu se observă o îmbunătăţire a sănătăţii la cuplurile tinere căsătorite.
Bărbaţii căsătoriţi au tendinţa de a acumula kilograme în plus, iar probabilitatea de a practica un sport după căsătorie este destul de scăzută, atât în cazul domnilor, cât şi al doamnelor.
La ambele sexe, căsătoria reduce probabilitatea de a dezvolta boli arteriale periferice, neuropatie, anevrism aortic abdominal şi boli ale arterelor coronare, iar riscul bolilor cardiace este mai mare pentru cei divorţaţi sau văduvi.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.