Târgul olarilor: de la meșteșugul olăritului, la arta gătitului de rețete tradiționale
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 iulie 2018, 16:23
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este zilele acestea, gazda celei de a șasea ediții a Târgului olarilor. Tematica evenimentului din acest an este „Târgul Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Bistriţa” Pe parcursul a trei zile, 20 de olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului şi vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, reţete tradiţionale.
Olarii-bucătari gătesc în vase de lut pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale bulgăreşti, şvăbeşti, maghiare şi româneşti, precum Gulaş haiducesc, Medalion maghiar cu carne şi mazăre, Tocăniţă de gălbiori, Gulaş Palóc sau sarmale. Comisiile de jurizare prezente în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vor desemna apoi cei mai buni olari şi cei mai buni bucătari – olari. Care sunt criteriile de jurizare și cum li se par rețele am aflat de la unul dintre membrii juriului, președintele Preşedintele Asociaţiei Maghiarilor din Sibiu, Levente Serfőző.
Ca și în anii precedenți vom fi foarte atenți la rețeta tradițională și bineînțeles să fie gătit în ceramic fără plumb. Vom ține cont de gust și de aspect. Sunt mâncăruri bazate pe carne și se gătește de la berbecuți până la porc, vită. Încă nu am reușit să văd decât două ceaune. (Levente Serfőző)
Partea aplicată are loc pe durata desfășurării târgului. Demonstraţii practice de olărit şi de gătit se face în vasele realizate, respectând condiţiile ergonomice şi de non-toxicitate. Meșterul Marinel Gheorfi ne-a arătat în cadrul atelierului roata olarului cum putem realiza o vază în doar câteva minute și în câțiva pași:
Mai întâi ne udăm bine mâinile cu apă. Mâine trebuie să fie fixate bine pe roată, iar bucata de lut trebuie apăsată, presată și ridicăm de mai multe ori lutul pentru a scoate bulele de aer. Dacă ai o anumită experiență nu ți se pare greu, dar pentru o persoană care nu a lucrat nicidoată desigur că i se pare greu. Trebuie să simți când trebuie apăsat pe roată și de asemenea, trebuie să îți dai seama când este gata obiectul, dar dacă ai răbdare și ambiție poți. (Marinel Gheorfi)
Acțiunile educaționale vizează familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului. Cei mai îndemânatici și curioși pot modela lutul la roata olarului, pot presa lutul în tipare sau pot decora vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor. La doar câțiva metrii de ateliere de creat vase din lut, vizitatorii erau ademeniți de mirosul preparatelor culinare. Unul dintre bucătarii olarilor ne explică de ce mâncarea gătită în vase lut este mai bună decât cea făcută în alt tip de cratiță:
Trebuie să gătim într-o oală care rezistă la foc, deoarece deobicei lutul obișnuit pe care îl găsim în magazine nu este rezistent la foc și crapă imediat. Gustul mâncării în oala de lut este mult mai bun. (bucătar)
Reporter: Cam în cât timp este gata tocănița pe care o veți face?
Cu tot cu pregătire durează aproximativ trei ore. Carnea de vită durează mai mult, deoarece are nevoie între trei și cinci ore pentru a fi binefăcută și foarte moale.
Vizitatorii de toate vârstele au apreciat produsele meșterilor olari și nu au ezitat să și achiziționeze. Câțiva dintre vizitatori sub atenta îndrumare a meșteșilor și-au încercat îndemânarea și răbdarea de a face obiecte din lut.
Reporter: Care dintre produse v-a atras atenția și cum vi se pare ediția târgului din acest an?
Este o ediție foarte reușită, la care participă numeroși olari care expun o întreagă lume a ceramicii și unde putem vedea formele tradiționale și motivele ornamentale speciale.
Reporter: Cum vi se pare acest atelier interactiv de la roata olarilor, de făcut obiect din lut?
Este froarte frumos, n-am mai văzut până acum.
Reporter: Veți încerca să faceți și dumneavoastră?
Da, pe parcursul acestei zile.
Mi-a atras atenția foarte mult culoarea și aspectul lor destul de migălos. Sunt foarte bine create.
Scopul evenimentului este realizarea dialogului între meşterii olari şi cercetătorii în domeniul ceramicii tradiționale, să găsească soluții privind schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe despre materialele şi tehnicile folosite, despre marketingul produselor şi evitarea kitschului.
Radio Antena Sibiului
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ascultă Radio Antena Sibiului online AICI.