Vertij, amețeli, ORL: Probleme ORL la nou-născut și copilul mic
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 21 iulie 2018, 06:00 / actualizat: 21 iulie 2018, 7:07
Majoritatea copiilor care se nasc cu o problemă de auz pot fi diagnosticați prin intermediul unui test screening – otoemisiunile acustice. Este important să îi fie testat auzul în primele 3 săptămâni de viață. Auzul se poate testa începând din primele 3 zile de viață până la maturitate, în orice etapă a copilăriei. Se fac teste obiective și specifice în clinici de ORL care au aparatură necesară acestor testări fără a fi necesar răspunsul verbal al copilului sau colaborarea conștientă a acestuia. La copiii mai mari se pot realiza și audiograme cu răspunsuri adaptate vârstei.
Categoriile de nou născuți la risc pentru probleme de auz sunt cei născuți prematur, din sarcini cu probleme în perioada intrauterină (infecții, trauamtisme, tratamente cu medicamente ototoxice), sarcini gemelare, istoric de surditate în familie, infecții, traumatisme sau tratamente cu ototoxice imediat după naștere. Acești copii cu risc ar trebui testați neapărat imediat după naștere pentru a depista precoce o eventuală problema de auz.
Copiii cărora nu li se identifică aceste probleme decât foarte târziu (la 2-3 ani) pot suferi de deficiențe ireversibile și de tulburări grave și permanente de vorbire, limbaj, precum și de abilități cognitive scăzute.
La copiii mici, datorită unor particularități anatomice sunt foarte frecvente otitele seroase și congestive. Trompa lui Eustachio-scurtă și orizontalizată permite accesul simplu al infecțiilor și secretiilor în urechea medie
Vegetațiile adenoide hipertrofice cu obstrucție totală sau parțială a trompei predispun la otite seroase.
În cazul apariției durerii sau a scăderii de auz la copil este necesară prezentarea cât mai urgență la medicul ORL-ist pentru a evita complicații ale otitelor cum ar fi perforații ale timpanului, supurații și în timp scăderea auzului.
Copilul ținut în mediu cu fum de țigară, toxice, poluare prezintă o hipersensibilizare generală a căilor respiratorii superioare cu scăderea imunității, alergii și infecții repetate.
Alina Nechita/Dr. Ioana Alexandra Vodă – medic primar ORL, membru al Societății Internaționale de Otoneurologie din Paris
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.