DigitALL: Google a primit cea mai mare amendă din istoria IT
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 iulie 2018, 13:18
UE a amendat Google pentru că și-a folosit puterea dominantă, obligând companiile producătoare de smartphone-uri să preinstaleze aplicațiile sale. Astfel, a oferit mai puține opțiuni utilizatorilor. UE consideră că asta este incorect și vrea să nu se mai întâmple pe viitor.
Conform legilor europene, Google a abuzat de poziția câștigată pe piața de smartphone. Vina constă în utilizarea de către Google a sistemului de operare Android pentru a-și întări poziția de favorit în aplicațiile de căutare și browsere.
Alphabet, compania care deține Google, a primit 90 de zile pentru a-și schimba practicile de business sau va fi supusă unor amenzi și mai mari.
Chiar dacă 4,3 miliarde de euro este o sumă mare, nu trebuie să ne apucăm de plânsul din milă. Alphabet a avut venituri de peste 110 miliarde de dolari, doar anul trecut. Amenda de aproape cinci miliarde de dolari pentru Google este cea mai mare data vreodată de UE unei singure companii.
Dacă Google va lua în seamă solicitările primite, se pot deschide porțile și pentru alte firme renumite pe piața de IT, precum Microsoft.
UE susține că Google a acționat ilegal astfel:
Compania ar fi cerut producătorilor să preinstaleze aplicația de căutare Google și browserul Chrome. Fără acestea, telefoanele nu aveau acces la Play Store. UE susține că Google a făcut plăți către anumiți producători de smartphone-uri și către operatori telecom, cerându-le să preinstaleze aplicația de căutare pe dispozitive.
Și, ultimul punct pe care-l susține UE este că Google ar fi cerut aprobarea prealabilă a fiecărui caz de smartphone care urma să ruleze o versiune de Android.
După ce autoritățile din Rusia au depus plângeri similare, Google a decis să ofere utilizatorilor setarea fie a Google Search, Yandex sau Mail.ru drept motor de căutare atunci când folosesc prima dată smartphone-ul. Decizia a avut rezultate pozitive pentru Yandex a cărui cotă de piață a crescut de la 34% la 46% din iunie 2017 până în prezent.
Sundar Pichai, directorul executiv al Google, a reacționat la acestă decizie printr-un articol publicat pe blogul companiei în care acuză un atac la adresa lucrurilor bune făcute de companie și anunță că va contesta decizia Comisiei.
Șeful Google susține că producătorii de telefoane nu sunt obligaţi să includă serviciile Google. Mai mult, au libertatea de a preinstala aplicaţii concurente.
În concluzie, sistemul de operare Android ar putea fi modificat. Din declarația lui Sundar Pichai se înțelege că în viitor, producătorii de telefoane ca Samsung sau LG ar putea fi nevoiți să plătească pentru a putea folosi versiunea de Android dezvoltată de Google pe telefoanele lor, iar acest lucru va putea duce la scumpirea aparatelor.
iOS și Android au dus la închiderea sistemelor de operare Palm, Symbian, Windows Mobile sau BlackBerry OS.
Pe piața de IT sunt în continuare voci care susțin că Google abuzează de poziția dominantă pe care o are în piață.
GSMA, asociație care reprezintă interesele operatorilor telecom din lume, salută decizia UE și, prin reprezentantul său, John Giusti, declară că presiunile puse pe Google vor permite consumatorilor să aibă mai multe opțiuni și va permite companiilor din sistem să inoveze și să ofere noi servicii.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.