Premierul Viorica Dăncilă, la bilanţul celor 6 luni de la preluarea mandatului
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 23 iulie 2018, 17:11 / actualizat: 24 iulie 2018, 8:47
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 23 iulie 2018, 17:11 / actualizat: 24 iulie 2018, 8:47
Investiţiile publice au crescut cu peste 50% în primul semestru, a afirmat luni, 23 iulie, premierul Viorica Dăncilă, la bilanţul de şase luni de când a preluat mandatul. Ea a mai spus că executivul a crescut salariile din sănătate şi educaţie.
Măsurile sociale care s-au luat în aceste şase luni: una dintre cele mai importante măsuri sociale a fost majorarea punctului de pensie, la 1 iulie 2018, de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, deci cu 10%, aşa cum era prevăzut în programul de guvernare.
Anul viitor, punctul de pensie va creşte cu 15% şi va ajunge la 1.265 de lei. La fel ne-am respectat promisiunea de a majora pensia minimă garantată, aşa cum era prevăzut în program, de la 520 de lei la 640 de lei, deci o creştere cu 23%. Pensia minimă garantată s-a majorat de la preluarea guvernării cu 60%, de la 400 de lei la 640 de lei.
Aici sunt două dintre măsurile despre care vă vorbeam mai devreme, referitoare la încurajarea muncii. Pe de-o parte, acordăm o subvenţie lunară de 2.250 de lei angajatorului pentru fiecare persoană fără loc de muncă angajată cel puţin un an de zile. Pe de altă parte, acordăm o primă de angajare de 1.000 de lei şomerilor care se angajează şi lucrează cel puţin trei luni de zile.
O măsură deosebit de importantă pentru pensionari este creşterea plafonului de venit pentru cei care pot beneficia de medicamente compensate cu 90%. În contextul majorării pensiilor, la 1 iulie anul acesta, unii dintre pensionari depăşeau cu puţin pragul anterior de 900 de lei şi ajungeau în situaţia de a da mai mulţi bani pe medicamente decât creşterea primită în urma majorării.
Astfel am crescut plafonul de la 900 de lei la 990 de lei, deci cu 10%. Să nu uităm însă, că la preluarea guvernării, acest plafon era doar de 700 de lei. Creşterea indemnizaţiei pentru persoanele cu handicap am prezentat-o în euro, astfel încât să avem o imagine reală, care să nu fie influenţată de inflaţie. Dacă ne uităm la grafic, vedem că în decembrie 2016, indemnizaţia pentru persoanele cu handicap era de 52 de euro, în decembrie 2017 – 73 de euro, în iulie 2018 – 108 euro. După cum se poate observa, avem o creştere cu 110% faţă de semestrul I 2016 şi o creştere cu 48% faţă de decembrie 2017.
Debirocratizarea este o chestiune extrem de importantă pentru milioane de români. Pentru persoanele cu venituri din activităţi independente avem două măsuri extrem de importante, care îi scutesc pe aceştia de zeci de ore petrecute pentru plata taxelor. În primul rând, am redus de la şapte declaraţii fiscale la o singură declaraţie şi, de asemenea, termenele scadente le-am redus de la cinci la unu, 15 martie în anul următor.
Din 2019, toate plăţile se vor face online. În domeniul sănătăţii, cu certitudine cea mai importantă măsură a fost majorarea consistentă a salariilor medicilor. Am prezentat în acest grafic cel mai mic salariu al unui medic rezident, anul I, şi cel mai mare salariu din sistem, al medicului din Unitatea de Primiri Urgenţe, gradul 5.
După cum vedeţi, creşterile sunt mult peste 100%. Această guvernare este cu certitudine singura care a realizat creşteri atât de mari pentru cei care ne asigură sănătatea şi ne salvează viaţa. Dacă adăugăm şi celelalte sporuri şi gărzi, putem spune că veniturile medicilor din România încep să fie comparabile cu cele din Uniunea Europeană.
Astfel, s-a oprit în bună parte exodul medicilor tineri şi avem din ce în ce mai multe semnale despre întoarcerea în ţară a celor plecaţi. O altă direcţie pe care am avut-o în vedere a fost dotarea spitalelor cu echipamente de ultimă generaţie.
Degeaba ai medici bine plătiţi şi bine pregătiţi, dacă aceştia nu au echipamente moderne pentru a putea stabili un diagnostic corect sau pentru a putea face intervenţiile medicale. Practic, în acest prim semestru din 2018, am achiziţionat 16 computere tomograf, 24 aparate de rezonanţă magnetică, opt unităţi de screening de cancer de col uterin. (Viorica Dăncilă)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.