Cea mai lungă eclipsă de lună din acest secol, are loc în această noapte!
Articol editat de cristina.rusu, 27 iulie 2018, 06:00 / actualizat: 31 iulie 2018, 10:49
Ne apropiem încet-încet de venirea Perseidelor, pe care le putem admira în fiecare an la începutul lunii august. Totuşi, până atunci mai avem un eveniment pentru care trebuie să supraveghem cerul. În această noapte va avea loc cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului XXI!
Ce înseamnă?
În noaptea de 27 spre 28 iulie, Soarele, Pământul şi Luna se vor alinia. Luna se va situa într-o poziţie opusă faţă de Soare pe cerul nostru de noapte şi va fi în eclipsă, acoperită de umbra Pământului. Lumina Soarelui, filtrată de atmosferă, va cădea pe suprafaţa Lunii, dându-i satelitului o culoare roşie.
Până în 2100 nu vom mai avea o lună plină ca în noaptea de 27 spre 28 iulie. Eclipsa totală de lună va dura o oră, 42 de minute şi 57 de secunde! În contrast, cea mai scurtă eclipsă lunară a secolului, a avut loc în 4 aprilie 2015 şi a durat 4 minute şi 48 de secunde. În acest an, o altă eclipsă a avut loc în 31 ianuarie, având o durată de o oră şi 16 minute.
Şi asta nu e tot! Atât la începutul eclipsei totale cât şi la sfârşit, putem observa o perioadă de eclipsă parţială de o oră şi 6 minute. Ceea ce înseamnă că Luna va petrece în umbra Pământului aproape 4 ore.
Va fi un eveniment de două ori important. Căci planeta Marte se va afla de asemenea în opoziţie cu Soarele. Va fi aşadar un moment ideal pentru cei care doresc să observe planeta roşie, căci Marte va fi deosebit de strălucitor pe cer în această noapte.
Imaginaţi-vă cerul nocturn: în timpul eclipsei care va urma, Luna va deveni roşie din cauza luminii solare filtrate prin atmosferă. Iar Marte va străluci roşu chiar aproape de Lună. Lună roşie, Marte roşu, poate fi mai interesant de atât? Poate doar dacă veţi face câteva fotografii!
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.