Sesam deschide cartea: Povestea lui Lafcadio
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 iulie 2018, 11:54
Astăzi, dragi copii, Sesam se deschide să ne prezinte un personaj foarte interesant. Voi de leul Lafcadio aţi auzit vreodată?
Este un leu îmbrăcat elegant, care trage cu puşca mai bine decât orice ţintaș profesionist, îndragostit de cuvinte şi care adoră să mănânce bezele. Da, aţi auzit bine, bezele!
Pe Lafcadio îl întâlnim mai întâi în junglă. Trăia liniştit alaturi de alţi lei şi era cum nu se poate mai fericit: se zbenguia, se rostogolea prin iarbă, se bălăcea în răuri, vâna şi mânca iepuri şi dormea cu burta la soare. Un program pe care l-aş îmbrăţişa chiar de mâine şi eu, vă jur! Mă rog, mai puţin etapa cu vânatul şi mâncatul de iepuraşi.
Dar să revenim la Lafcadio. Cum stătea el într-o zi tolanit cu burta la soare, păsărelele cântau şi vântul adia încetişor, se aude dintr-o dată: poc. Şi toţi ceilalţi lei o iau la goană.
Da, veniseră vânătorii. Norocul leului nostru era că nu ştia ce este un vânător, aşa că a stat cuminte, s-a întâlnit cu vânătorul şi…l-a mâncat. În ciuda faptului că a fost destul de aţos. În special boneta roşie, de lână tricotată. Iar puşca vânătorului i-a fost de mare folos lui Lafcadio. Pentru că în timp a devenit cel mai faimos trăgător din toată jungla. Talent care l-a dus mai întâi la circ. Şi l-a făcut să câştige o grămadă de bezele. Dar când s-a plictisit de circ, de spectatori şi de tras cu puşca, leul nostru s-a apucat de pictat. Şi de patinat. Şi de mers cu bicicleta. De cântat la chitară şi de jucat bowling.
Lafcadio este un leu tare talentat, care nu se lasă pagubaş până nu reuşeşte ce şi-a propus. Vorbeşte în moduri complicate, caută cuvinte care să rimeze, iar lucrul ăsta o să vă amuze, sunt tare sigură de asta.
Povestea lui Lafcadio a fost scrisă de un scriitor american, pe nume Shel Silverstein. În limba română a apărut la editura Arthur, şi a fost tradusă foarte frumos în limba română de Alexandra Columban.
Este o lectură amuzantă de vacanţă, pentru copii mai mici sau mai mari, din care însă şi părinţii vor avea ceva de învăţat.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.