Un uriaş lac subteran creşte posibilitatea existenţei vieţii pe Marte
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 iulie 2018, 17:45
Astronomii au găsit dovezi convingătoare care atestă existenţa unui uriaş rezervor de apă lichidă la o adâncime de 1,5 km în subsol, în apropierea polului sud al planetei Marte.
Măsurătorile radar făcute de naveta orbitală Mars Express a Agenţiei Spaţiale Europene au detectat o fâşie de apă cu o lăţime de 19 km sub blocul gros de gheaţă polară numit Planum Australe. Este prima dată când specialiştii identifică un bazin de apă lichidă stabil pe Planeta Roşie. Descoperirea sporeşte posibilitatea ca eventuala viaţă microbiană apărută pe Marte să-şi continue existenţa în adâncurile întunecate. Un articol despre descoperire a fost publicat în jurnalul Science.
Cercetătorii nu au reuşit să determine adâncimea acestui bazin de apă, dar sunt de părere că apa are cel puţin un metru sau doi adâncime. Cât despre temperatura acestui lac din subsolul Planetei Roşii, ceea ce se ştie este că gheaţa de la Polul sud marţian ajunge cam la -68 de grade Celsius. Deşi este mult sub zero grade, se presupune că apa de dedesubt rămâne în stare lichidă deoarece este sub presiune şi are un conţinut bogat în săruri în special de magneziu, calciu şi sodiu, numite percloraţi.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.