Clujul lui Andrei Klein, colecționarul
Articol editat de Andreea Leonid, 28 iulie 2018, 14:45
Andrei Klein, unul dintre cei mai importanţi colecţionari clujeni, prezintă publicului, într-o selecţie de excepţie, partea cea mai valoroasă şi reprezentativă a colecţiei sale de cărţi poştale originale şi documente legate de istoria Clujului. Cea mai veche carte postală expusă este datată 1892.
Dacă vă întrebați cum arăta Clujul de altă dată, cu străzile, clădirile și monumentele sale, trebuie să treceți pragul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Vă așteaptă acolo peste 900 de cărți poștale și documente legate de orașul de pe Someș. Fotograf de profesie, Andrei Klein a scos din arhiva personală și fotografii realizate de el cu artiști ai vremii.
Andrei Klein: ‘Prima carte poștală a colecției este o vedere din 1892. Din păcate calitatea fotografiei de atunci nu este așa de bună, dar se pot descifra acolo clădirile centrale. În prima ramă de la intrare am pus cărțile poștale mai rare, mai puțin cunoscute, pe care le-am ordonat cronologic. E singura ramă pe care am gândit-o în felul acesta. Clujul este un oraș foarte interesant! Are un centru din care niște străzi te duc în restul orașului. Dacă faci o mică cotitură, tot în centru ajungi. În albumele mele și in expoziție, am început cu zona centrală și prin intermediul vederilor am plimbat vizitatorii prin străzile adiacente. Nu am făcut o selecție a clădirilor, dar trebuie să recunosc că nu am expus câteva cărți poștale care aveau denumirea unor criminali de război… Vorbind de fotografii, am expus fotografii din arhiva personală, dar care consider eu că aparțin istoriei Clujului. Este vorba de maestrul meu Szabo Denes, care în perioada interbelică, mai ales în anii 40, a executat cele mai multe fortografii pentru vederi din Transilvania. Apoi am avut prilejul să fiu în apropierea marelui artist Jean Marais care filma alături de Florin Piersic. Era în 1966’.
Expoziția colecționarului Andrei Klein poate fi vizitată până în 26 august la Muzeul Etnografic al Transilvaniei de miercuri până duminică, între orele 10 și 18.
Andreea Leonid