Vertij, amețeli, ORL: Patologii cauzate de expunerea la aerul condiționat
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 28 iulie 2018, 06:00 / actualizat: 16 iulie 2024, 17:40
Aerul rece generat de aparatele de climatizare poate provoca afecțiuni respiratorii, nevralgii, contracturi musculare, înțepeniri ale gâtului și spatelui, dureri lombare și de coloană, iritații și congestii ale ochilor.
Pot apărea așa numitele paralizii faciale “a frigore” datorită variațiilor mari de temperatură sau a expunerii bruște la temperaturi prea scăzute.
Aerul condiționat în sine sau curentul nu provoacă otite, otalgii sau dureri dentare dar poate sensibiliza terenul pentru manifestarea unei patologii preexistente.
Din cauza adaptării dificile la schimbările bruște de temperatură, nu se recomandă instalarea aparatelor de climatizare în camera copilului nou-născut.
Apa rezultată din funcționarea aparatelor de aer condiționat, precum și filtrele care nu sunt curățate și dezinfectate periodic pot provoca adevărate epidemii de boli respiratorii prin circularea bacteriilor patogene la acest nivel. Astfel, generează diverse afecțiuni ale aparatului respirator: pneumonii, bronșite, viroze etc. precum și a ochilor sau căilor lacrimale: conjunctivite, iridociclite etc.
De asemenea praful și alergenii de la nivelul instalațiilor vechi sau necurățate la timp pot provoca exacerbări ale astmului bronșic sau ale rinitelor cronice, mai ales în cazul expunerii pe termen îndelungat (birouri, hale, etc)
Schimbările de temperatură și de nivel al umidității din aer, prin trecerea bruscă de la mediul exterior încins la frigul din încăperi, afectează major funcționalitatea sistemului respirator.
Aerul condiționat mai are și un efect de deshidratare asupra pielii și mucoaselor corpului și poate agrava simptomatologia artritelor sau a nevritelor.
Alexandra Sabina Pop, medic specialist ORL
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.