Incluziv: Aplicaţie pentru persoanele cu dizabilităţi, premiată de Microsoft
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 iulie 2018, 11:23
Peste 3000 de echipe din toată lumea şi-au înscris proiectele la Imagine Cup, competiţia pentru tineri organizată anual de Microsoft. Evenimentul propune teme precum accesibilitatea, procesarea datelor şi realitatea virtuală. Dintre miile de proiecte, trei echipe au fost selectate pentru a-şi susţine creaţiile în finala ce a avut loc la centrul Microsoft din Redmond.
Locul I a revenit unei echipe de doi studenţi canadieni, care au prezentat un braţ artificial, capabil să prindă şi să ridice obiecte. O cameră aflată în palmă analizează obiectele şi ajustează priza în funcţie de ceea ce vede. Din păcate chiar la prezentarea susţinută pentru finala competiţiei braţul nu a primit semnal şi nu a funcţionat, totuşi asta nu a schimbat decizia juriului.
Locul II a fost obţinut de o echipă din Grecia. Proiectul, numit Icry2Talk, este practic un dispozitiv care înregistrează plânsetele bebeluşilor şi îl traduce prin text, imagini sau un mesaj audio, oferind sugestii de îngrijire părinţilor aflaţi în dificultate.
Pe locul III s-a clasat Mediated Ear, un proiect susţinut în finală de o echipă de studenţi din Japonia. Proiectul ajută persoanele cu deficienţe de auz să identifice o singură voce într-un mediu aglomerat.
Conform organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume există peste 460 de milioane de oameni cu deficienţe de auz. O preconcepţie este că toţi aceşti oameni nu aud deloc. Ceea ce aud însă mare parte dintre aceştia e o cacofonie de sunete şi voci. Acest lucru face ca mediile aglomerate cu care se confruntă aceste persoane în viaţa de zi cu zi, cum ar fi un restaurant sau o piaţă, să fie cu adevărat dificile. Mediated Ear îşi propune să ofere o soluţie la această problemă.
Folosindu-se de învăţarea artificială, Mediated Ear izolează o singură voce din multitudinea de sunete sau vorbitori care ne înconjoară. În timp ce soluţii tehnologice asemănătoare au existat şi până acum, acestea aveau nevoie de echipamente speciale, care sunt foarte costisitoare. Mediated Ear însă va funcţiona pe orice smartphone.
Programul va asculta vocea vorbitorului timp de un minut, iar înregistrarea obţinută va fi analizată şi procesată în cloud. Odată ce sistemul a reţinut vocea pe care trebuie să o detecteze, utilizatorul va folosi o simplă aplicaţie pentru a o selecta şi a o transmite uunor căşti fără fir.
În afară de ajutorul pe care l-ar reprezenta pentru persoanele cu deficienţe de auz, Mediated Ear le-ar putea fi de folos şi celor cu tulburări în spectru autist, care sunt adesea extrem de sensibili la zgomotele din jurul lor. Tot odată, aplicaţia ar putea îmbunătăţi siguranţa în medii zgomotoase cum ar fi fabricile sau aeroporturile, îngăduindu-le angajaţilor să filtreze zgomotul de fundal.
„Impactul pe care îl pot avea aceste proiecte e enorm, există o oportunitate uriaşă în aceşti oameni”, a declarat Satya Nadella, CEO al Microsoft.
Pe lângă creativitatea proiectelor, Microsoft a luat în considerare şi posibilitatea construirii unei afaceri pe baza inovaţiilor prezentate de către echipe. Sperăm aşadar că în curând şi utilizatorii obişnuiţi vor putea avea acces la aceste tehnologii ale viitorului.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.