Ascultă Radio România Cluj Live

Cea mai modernă metodă din domeniul transplantului de păr, acum şi la Cluj

Cea mai modernă metodă din domeniul transplantului de păr, acum şi la Cluj

Articol editat de Carmen Sas, 1 august 2018, 11:10

Se spune că dacă nu ai bătrâni, să-ţi cumperi; iar de cunoşti un chirurg plastician, să-l păstrezi ca prieten! Am stat de vorbă cu chirurgul plastician Mihai Motora, care practică ultima tehnică din domeniul transplantului de păr: metoda FUE, disponibilă acum şi la Cluj. Transplantul de păr efectuat prin această metodă este procedură chirurgicală prin care zonele afectate de calviţie se acoperă cu păr recoltat de la acelaşi pacient, din zone care nu sunt afectate de pierderea părului.

Alina Nechita: Ce înseamnă această metodă şi cine a apelat până acum la ea?

Mihai Motora: Este cea mai modernă metodă din domeniul transplantului de păr. Apelează la ea persoanele care sunt deranjate de calviţia de care suferă. Numărul celor care au nevoie de aşa ceva este în creştere. Iar acum, de când această operaţie este accesibilă şi la noi, în Cluj, tot mai multe persoane apelează la acest tip de intervenţie.

Alina Nechita: Oricine poate apela la această metodă?

Mihai Motora: Aproape oricine. Ca să poţi beneficia de acest procedeu, trebuie să ai o zonă donatoare bună. Adică, părul din zona cefei, a pieptului sau din alte zone ale corpului, să se preteze pentru un astfel de transplant, să fie de calitate.

Alina Nechita: Unde te-ai pregătit tu în această metodă şi de ce este altfel decât ce s-a folosit până acum?

Mihai Motora: Metoda este aceeaşi care se practică peste tot în lume. Dar acum fiind accesibilă şi la Cluj, lumea nu mai trebuie să meargă şi în alte ţări ca să-şi facă această intervenţie. Eu mi-am făcut pregătirea la diverse cursuri în străinătate, din Turcia până în Statele Unite.

Alina Nechita: Povesteşte-ne un pic despre în ce constă efectiv operaţia.

Mihai Motora: Este cea mai comodă pentru pacient, în primul rând pentru că se practică în anestezie locală. Se blochează nişte nervi atât la nivelul cefei cât şi la nivelul frunţii, astfel încât să amorţească tot scalpul. Prima etapă a operaţiei este recoltarea grefelor, care se face în timpul dimineţii, în decursul a 2-3 ore. După care în partea a doua a zilei se implantează în zonele de chelie.

Alina Nechita: Ce riscuri implică intervenţia?

Mihai Motora: Cel mai mare risc al acestei intervenţii este reacţia alergică la produsele anestezice. Dar dacă pacientul a fost la dentist şi nu a avut probleme cu aceste produse, nu va avea probleme nici în timpul operaţiei.

Alina Nechita: Câte cazuri de succes aţi avut?

Mihai Motora: Noi lucrăm în Cluj de aproximativ un an şi 8 luni. Nu pot să vă spun un număr exact al cazurilor de succes, dar au fost multe.

Alina Nechita: Ştiu că în intervenţiile de chirurgie plastică e bine să fie disponibil şi un psiholog. Este cazul şi aici?

Mihai Motora: Da, este cazul şi aici. Aici intervin eu, în trierea pacienţilor care vin cu aşteptări realiste sau cu pretenţii prea mari; eu trebuie să le explic că ceea ce-şi doresc ei nu se poate face. La noi în România nu există protocoale de colaborare între chirurgi plasticieni şi psihologi, dar trebuie să fim atenţi la doleanţele şi la aşteptările pacienţilor.

Alina Nechita: Care sunt avantajele, comparativ cu alte metode de transplant de păr?

Mihai Motora: Primul avantaj este anestezia locală, pacientul nu este expus acestor substanţe din anestezia generală. Alt avantaj este intervenţia propriu-zisă, care este minim invazivă: se extrag unităţile foliculare individual, comparativ cu alt tip de intervenţii în care unităţile foliculare sunt extrase sub formă de bandă de piele după care sunt disecate. Deci risc minim intraoperator, recuperare rapidă postoperatorie, durere minimă, cicatrizare aproape de 0.

Alina Nechita: După cât timp încep să se observe rezultatele intervenţiei?

Mihai Motora: Rezultatele încep să se vadă din luna a treia postoperator, dar rezultatele finale apar doar de prin luna a şaptea. Pentru că foliculul transplantat are un ciclu propriu pe care trebuie să şi-l facă. În momentul în care este transplantat, el începe să formeze un fir de păr nou. Durează puţin până acest fir de păr ajunge la nivelul pielii.

Alina Nechita: Care sunt mai exact zonele donatoare?

Mihai Motora: Zona donatoare principală este ceafa, din care se recoltează părul rezistent la factorii care cauzează calviţia. Alte zone mai pot fi barba sau pieptul.

Alina Nechita: Există riscul ca organismul să nu accepte aceste grefe?

Mihai Motora: Există şi acest risc, dar este minim. Dacă echipa şi chirurgul folosesc tehnicile corespunzătoare, riscurile de respingere sunt minime.

 

Alina Nechita / Andrea Nagy

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Salvamont România, la datorie
Sănătate duminică, 12 ianuarie 2025, 10:22

Salvamont România, la datorie

72 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 29 au fost transportate la spital cu ambulanțele, restul fiind...

Salvamont România, la datorie
Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare
Sănătate sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 14:27

Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare

Prima măsură prevede limitarea vizitelor aparţinătorilor, fiind permis accesul zilnic în intervalul orar 15,00 – 17,00, cu excepţia...

Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare
Efectele nocive ale dependenţei de ecrane
Sănătate sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 00:00

Efectele nocive ale dependenţei de ecrane

Institutul de Sănătate Publică, luna aceasta şi luna viitoare derulează în toată ţara o campanie prin care oferă soluţii pentru gestionarea...

Efectele nocive ale dependenţei de ecrane
Probleme la platforma informatică a CNAS
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 15:45

Probleme la platforma informatică a CNAS

Vor fi analizați parametrii de funcționare și vor fi stabilite eventuale intervenții.   Casa de Sănătate amintește că, în cazul în...

Probleme la platforma informatică a CNAS
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 15:02

Acces restricționat la Spitalul de Urgență din Bistrița

La secţiile pediatrie, boli infecţioase, pneumologie şi oncologie, programul de vizitare va fi sistat complet, cu excepţia unor cazuri...

Acces restricționat la Spitalul de Urgență din Bistrița
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 12:27

Ordonanța trenuleț nemulțumește și sistemul sanitar

Ordonanța guvernamentală care limitează cheltuielile bugetare creează nemulțumiri și în sistemul sanitar.   Oamenii critica prevederile...

Ordonanța trenuleț nemulțumește și sistemul sanitar
Sănătate joi, 9 ianuarie 2025, 16:21

Anchetă la Centrul de Permanență din Fughiu

În urma unui articol de presă, care semnala posibile nereguli în respectarea programului de gardă de către personalul medical al Centrului de...

Anchetă la Centrul de Permanență din Fughiu
Sănătate joi, 9 ianuarie 2025, 11:58

Metapneumovirus (HMPV) – sunt motive de îngrijorare în privința acestui virus?

Miercuri, 8 ianuarie, a fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV în județul Bihor.   Pacienta, în vârstă de 67 de ani,...

Metapneumovirus (HMPV) – sunt motive de îngrijorare în privința acestui virus?