30 de tone de alge, adunate din Someș
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 2 august 2018, 11:52
Apele Române au început operațiunea de îndepărtare a plantelor care cresc în albia Someșului.
Zona aflată între Podul Garibaldi și Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu este, în general, propice pentru dezvoltarea speciilor macrofite acvatice.
Directorul Sistemului de gospodărire a apelor Cluj, Andrei Cherecheș, spune că din acest perimetru au fost îndepărtate până acum 30 de tone de plante acvatice:
Am achiziționat utilajul amfibiu special pentru colectarea acestei plante, elodeea. Putem aduna cu el câteva tone pe zi și poate curăța albia răului până la o adâncime de doi metri, doi metri și jumătate. În general, această plantă se colectează în perioada verii și, cu preponderență, în perioadele de călduri mari, pentru că atunci se dezvoltă mai mult. Nu putem lucra primăvara sau toamna. Lucrăm pe perioada verii, în funcție de condițiile atmosferice.
De asemenea, cu acest utilaj amfibiu putem executa și lucrări de decolmatare sau lucrări de cosire subacvatică. (Andrei Cherecheș)
Utilajul amfibiu a fost achiziționat de Administrația Bazinală Someș-Tisa în urmă cu trei ani, după ce speciile de macrofite acvatice s-au înmulțit excesiv.
Problema e că, cel puțîn pe Someș, angajații de la Apele Române pot interveni doar în anumite perioade de timp, când debitul răului este scăzut.
Reprezentantul Companiei, Cristina Vădan, a explicat că operațiunea de îndepărtare a plantelor de pe fundul răului trebuie corelată cu activitatea hidrocentralelor aflate pe Someș, în amonte de Cluj-Napoca. Hidroelectrica stabilește debitul apelor, în funcție de necesitatea producerii curentului electric la nivel național:
Intervenția cu acest utilaj amfibiu este condiționată de programul de uzinare al Hidroelectrica. Pentru a fi posibilă intervenția cu utilajul este nevoie de un debit de până la optsprezece metri cubi pe secundă. Dacă debitul este mai mare, nu putem interveni cu acest utilaj. În cazul Someșului depindem de programul de uzinare al Hidroelectrica, stabilit în funcție de cerințele de energie, care există la nivel național. (Cristina Vădan)
O altă problema, cea a sticlelor de plastic sau a altor obiecte care pluteau pe Someș, a fost în bună măsură rezolvată de municipalitate prin amenajarea unui stăvilar la intrarea răului în Cluj-Napoca, în dreptul ștrandului Sun, din cartierul Grigorescu.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.