Ascultă Radio România Cluj Live

Astăzi ridicăm paharul în cinstea uneia dintre cele mai celebre băuturi din toată lumea

Orz, drojdie, apă şi hamei, aceasta este reţeta uneia dintre cele mai celebre băuturi în toată lumea. Berea este sărbătorită în fiecare an în cea dintâi zi de vineri din luna august, când iubitorii săi ciocnesc chiar în cinstea ei.

Astăzi ridicăm paharul în cinstea uneia dintre cele mai celebre băuturi din toată lumea

Articol editat de cristina.rusu, 3 august 2018, 06:00 / actualizat: 3 august 2018, 7:58

 

Despre tendinţele actuale ale consumatorilor sau preţurile de pe piaţă ne vorbeşte Ada Prundar, managerul unui local clujean:

Din experienţa mea şi din ceea ce am văzut ca administrator de local pot să spun că românii consumă bere multă. Pe primul loc în topul băuturilor alcoolice în ceea ce priveşte afacerea mea este berea, de orice fel, în special cea artizanală, cea nefiltrată, este în trend acum să bem craft beer şi au apărut o mulţime de clujeni care fac bere artizanală excelentă.

Se bea mai mult bere decât orice altceva. Sunt preferate şi vinurile şi tăriile, însă berea rămâne pe primul loc. Preţurile berii pe piaţa din România depind foarte mult de locul de unde o achiziţionezi. Poţi lua o bere mai ieftină, la doză, dintr-un magazin de bloc,cu 2-3 lei, iar preţurile pot ajunge la 20 de lei pentru un pahar de bere artizanală care se poate găsi la evenimente special organizate. (Ada Prundar)

Consumul de bere nu se limitează doar la spaţiul locuinţei sau la ieşirile cu prietenii ci a devenit, mai ales în ultimii ani, o practică socială de amploare:

Aşa cum am observat cu toţii în ultima perioadă, cel puţin în ultimii doi ani, au apărut o mulţime de evenimente al căror specific este berea. Pe vremuri aveam Oktoberfestul, pe care îl ştim din Germania şi din satele nemţeşti, însă la noi s-a transformat într-un Craft Beer Festival, care se întâmplă de mai multe ori pe an, mai multe ediţii organizate de diverşi oameni. Nu prea trec două luni să nu fie un eveniment cu berea în prim-plan în Cluj-Napoca. (Ada Prundar)

Cât de mult şi cu ce ocazii este consumată berea aflăm chiar de la oameni:

Când zic bere nu pot să nu îmi amintesc o cupă de un litru de bere de cireşe pe care am băut-o la Bruxelles. Nu sunt adepta berii, dar aceea a lăsat un gust semnificativ în memoria mea. Consum mai mult cidru şi nu mai mult de o sticlă, pentru că nu am rezistenţa necesară. (Alina)

Eu sunt un consumator de bere, o beau la ocazii speciale, când ies în oraş cu prietenii. De obicei, beau în jur de 4-5 beri la jumătate de litru. (Matei)

Recunosc că înainte beam un pic mai multă bere, doar că, în ultima vreme, m-am reprofilat pe vin – probabil silueta îmi spune să fac acest lucru. Totuşi, pot să spun că în frigider am tot timpul 2-3 doze de bere pentru musafiri. (Bianca)

Îmi place să beau bere, chiar dacă nu este băutura mea preferată. Ajung să o consum o dată sau de două ori pe săptămână, de obicei după o activitate sportivă. (Lucian)

Nu consum bere, având în vedere sănătatea precară. Doctorii au spus să nu o beau şi eu nu beau alcool deloc de ani întregi: nici ţuică, nici vin, nici bere. (Mihai)

Indiferent dacă este iubită de unii şi evitată de alţii, berea îşi păstrează, fără îndoială, popularitatea în rândul oamenilor de pe cuprinsul întregului Glob. Să ciocnim, astăzi, în cinstea ei!

 

Cristina-Elena Talpoş

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje sâmbătă, 22 martie 2025, 11:29

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea

Natura oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe, în aceste zile, în Oradea. Acesta prin intermediul magnoliilor din curtea Palatului Baroc,...

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea
Reportaje vineri, 21 martie 2025, 13:57

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO

De Ziua Internațională a Poeziei, șapte asociații clujene au pus la cale o petrecere așa cum merită din plin poezia.   Întâlnirea...

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO
Reportaje marți, 18 martie 2025, 14:32

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor

O părticică din cultura gastronomică a Ardealului de acum 300 de ani a fost încapsulată în volumul Mâncarea Franciscanilor. Este o versiune...

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor