Ascultă Radio România Cluj Live

Astăzi ridicăm paharul în cinstea uneia dintre cele mai celebre băuturi din toată lumea

Orz, drojdie, apă şi hamei, aceasta este reţeta uneia dintre cele mai celebre băuturi în toată lumea. Berea este sărbătorită în fiecare an în cea dintâi zi de vineri din luna august, când iubitorii săi ciocnesc chiar în cinstea ei.

Astăzi ridicăm paharul în cinstea uneia dintre cele mai celebre băuturi din toată lumea

Articol editat de cristina.rusu, 3 august 2018, 06:00 / actualizat: 3 august 2018, 7:58

 

Despre tendinţele actuale ale consumatorilor sau preţurile de pe piaţă ne vorbeşte Ada Prundar, managerul unui local clujean:

Din experienţa mea şi din ceea ce am văzut ca administrator de local pot să spun că românii consumă bere multă. Pe primul loc în topul băuturilor alcoolice în ceea ce priveşte afacerea mea este berea, de orice fel, în special cea artizanală, cea nefiltrată, este în trend acum să bem craft beer şi au apărut o mulţime de clujeni care fac bere artizanală excelentă.

Se bea mai mult bere decât orice altceva. Sunt preferate şi vinurile şi tăriile, însă berea rămâne pe primul loc. Preţurile berii pe piaţa din România depind foarte mult de locul de unde o achiziţionezi. Poţi lua o bere mai ieftină, la doză, dintr-un magazin de bloc,cu 2-3 lei, iar preţurile pot ajunge la 20 de lei pentru un pahar de bere artizanală care se poate găsi la evenimente special organizate. (Ada Prundar)

Consumul de bere nu se limitează doar la spaţiul locuinţei sau la ieşirile cu prietenii ci a devenit, mai ales în ultimii ani, o practică socială de amploare:

Aşa cum am observat cu toţii în ultima perioadă, cel puţin în ultimii doi ani, au apărut o mulţime de evenimente al căror specific este berea. Pe vremuri aveam Oktoberfestul, pe care îl ştim din Germania şi din satele nemţeşti, însă la noi s-a transformat într-un Craft Beer Festival, care se întâmplă de mai multe ori pe an, mai multe ediţii organizate de diverşi oameni. Nu prea trec două luni să nu fie un eveniment cu berea în prim-plan în Cluj-Napoca. (Ada Prundar)

Cât de mult şi cu ce ocazii este consumată berea aflăm chiar de la oameni:

Când zic bere nu pot să nu îmi amintesc o cupă de un litru de bere de cireşe pe care am băut-o la Bruxelles. Nu sunt adepta berii, dar aceea a lăsat un gust semnificativ în memoria mea. Consum mai mult cidru şi nu mai mult de o sticlă, pentru că nu am rezistenţa necesară. (Alina)

Eu sunt un consumator de bere, o beau la ocazii speciale, când ies în oraş cu prietenii. De obicei, beau în jur de 4-5 beri la jumătate de litru. (Matei)

Recunosc că înainte beam un pic mai multă bere, doar că, în ultima vreme, m-am reprofilat pe vin – probabil silueta îmi spune să fac acest lucru. Totuşi, pot să spun că în frigider am tot timpul 2-3 doze de bere pentru musafiri. (Bianca)

Îmi place să beau bere, chiar dacă nu este băutura mea preferată. Ajung să o consum o dată sau de două ori pe săptămână, de obicei după o activitate sportivă. (Lucian)

Nu consum bere, având în vedere sănătatea precară. Doctorii au spus să nu o beau şi eu nu beau alcool deloc de ani întregi: nici ţuică, nici vin, nici bere. (Mihai)

Indiferent dacă este iubită de unii şi evitată de alţii, berea îşi păstrează, fără îndoială, popularitatea în rândul oamenilor de pe cuprinsul întregului Glob. Să ciocnim, astăzi, în cinstea ei!

 

Cristina-Elena Talpoş

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Avem un castel, ce facem cu el?
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?
Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 16:33

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj, prin-un eveniment denumit sugestiv „Călătorie între...

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu
Studenții UBB, campioni mondiali în SUA
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 10:21

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA

Patru studente de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au câștigat o renumită competiție internațională de business organizată în...

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA
Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă
Reportaje miercuri, 15 ianuarie 2025, 00:00

Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă

Avem aproape 900 de mii de persoane cu dizabilităţi în România, pentru care accesul la cultură este un fenomen insular. Iniţiative există,...

Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă
Reportaje marți, 14 ianuarie 2025, 11:14

Clujul și presa interbelică

Am intrat pentru prima oară în subsolul marii biblioteci care adăpostește o adevărată comoară. Este o vastă colecție de presă scrisă, pe...

Clujul și presa interbelică
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi