Ascultă Radio România Cluj Live

Astăzi ridicăm paharul în cinstea uneia dintre cele mai celebre băuturi din toată lumea

Orz, drojdie, apă şi hamei, aceasta este reţeta uneia dintre cele mai celebre băuturi în toată lumea. Berea este sărbătorită în fiecare an în cea dintâi zi de vineri din luna august, când iubitorii săi ciocnesc chiar în cinstea ei.

Astăzi ridicăm paharul în cinstea uneia dintre cele mai celebre băuturi din toată lumea

Articol editat de cristina.rusu, 3 august 2018, 06:00 / actualizat: 3 august 2018, 7:58

 

Despre tendinţele actuale ale consumatorilor sau preţurile de pe piaţă ne vorbeşte Ada Prundar, managerul unui local clujean:

Din experienţa mea şi din ceea ce am văzut ca administrator de local pot să spun că românii consumă bere multă. Pe primul loc în topul băuturilor alcoolice în ceea ce priveşte afacerea mea este berea, de orice fel, în special cea artizanală, cea nefiltrată, este în trend acum să bem craft beer şi au apărut o mulţime de clujeni care fac bere artizanală excelentă.

Se bea mai mult bere decât orice altceva. Sunt preferate şi vinurile şi tăriile, însă berea rămâne pe primul loc. Preţurile berii pe piaţa din România depind foarte mult de locul de unde o achiziţionezi. Poţi lua o bere mai ieftină, la doză, dintr-un magazin de bloc,cu 2-3 lei, iar preţurile pot ajunge la 20 de lei pentru un pahar de bere artizanală care se poate găsi la evenimente special organizate. (Ada Prundar)

Consumul de bere nu se limitează doar la spaţiul locuinţei sau la ieşirile cu prietenii ci a devenit, mai ales în ultimii ani, o practică socială de amploare:

Aşa cum am observat cu toţii în ultima perioadă, cel puţin în ultimii doi ani, au apărut o mulţime de evenimente al căror specific este berea. Pe vremuri aveam Oktoberfestul, pe care îl ştim din Germania şi din satele nemţeşti, însă la noi s-a transformat într-un Craft Beer Festival, care se întâmplă de mai multe ori pe an, mai multe ediţii organizate de diverşi oameni. Nu prea trec două luni să nu fie un eveniment cu berea în prim-plan în Cluj-Napoca. (Ada Prundar)

Cât de mult şi cu ce ocazii este consumată berea aflăm chiar de la oameni:

Când zic bere nu pot să nu îmi amintesc o cupă de un litru de bere de cireşe pe care am băut-o la Bruxelles. Nu sunt adepta berii, dar aceea a lăsat un gust semnificativ în memoria mea. Consum mai mult cidru şi nu mai mult de o sticlă, pentru că nu am rezistenţa necesară. (Alina)

Eu sunt un consumator de bere, o beau la ocazii speciale, când ies în oraş cu prietenii. De obicei, beau în jur de 4-5 beri la jumătate de litru. (Matei)

Recunosc că înainte beam un pic mai multă bere, doar că, în ultima vreme, m-am reprofilat pe vin – probabil silueta îmi spune să fac acest lucru. Totuşi, pot să spun că în frigider am tot timpul 2-3 doze de bere pentru musafiri. (Bianca)

Îmi place să beau bere, chiar dacă nu este băutura mea preferată. Ajung să o consum o dată sau de două ori pe săptămână, de obicei după o activitate sportivă. (Lucian)

Nu consum bere, având în vedere sănătatea precară. Doctorii au spus să nu o beau şi eu nu beau alcool deloc de ani întregi: nici ţuică, nici vin, nici bere. (Mihai)

Indiferent dacă este iubită de unii şi evitată de alţii, berea îşi păstrează, fără îndoială, popularitatea în rândul oamenilor de pe cuprinsul întregului Glob. Să ciocnim, astăzi, în cinstea ei!

 

Cristina-Elena Talpoş

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?
Reportaje marți, 11 martie 2025, 11:47

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?

Isteria asta nu vine de azi, de ieri, ci s-a acumulat în timp. Sunt multe probleme legate de felul în care funcționează politica și...

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?
Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor
Reportaje duminică, 9 martie 2025, 00:00

Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor

Septimiu Bizo este medic stomatolog de profesie, însă pasiunea lui pentru fotografie și animale sălbatice l-a purtat pe aproape toate...

Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor
8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!

Ce-ar fi această minunată sărbătoare de celebrare e eternului feminin, 8 Martie, fără declarațiile de admirație, apreciere și respect venite...

8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!
Binele există, „Alături de tine”
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

Binele există, „Alături de tine”

„Te iubesc, mamă” spune Lia Rusu în fiecare an, de 8 Martie, de patru ani încoace, printr-o campanie în care oferă cadouri mamelor...

Binele există, „Alături de tine”
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

La mulți ani, mama!

Ce cadouri le mai fac copiii mamelor? Și cum se înțeleg cu ele? Dar mamele ce cadouri le-au făcut copiilor?   Aflăm de la câțiva dintre...

La mulți ani, mama!
Reportaje marți, 25 februarie 2025, 13:43

Dumitru Prunariu și misiunile sale terestre

După misiunea de explorare a spațiului cosmic, Dumitru Prunariu a descoperit alte misiuni în care să-și pună la bătaie talentul și inima....

Dumitru Prunariu și misiunile sale terestre
Reportaje luni, 24 februarie 2025, 00:00

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – tradiții și obiceiuri străvechi

Dragobetele este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. În anumite...

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – tradiții și obiceiuri străvechi
Reportaje duminică, 23 februarie 2025, 00:00

Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO

Castelul Bánffy din Bonţida  e o prezenţă încăpăţânată din vremuri apuse, un trup de piatră ce a îndurat focul, uitarea şi lăcomia. A...

Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO