Ascultă Radio România Cluj Live

70.000 de euro, bani pe care academicianul Emil Burzo îi alocă statuii cardinalului Iuliu Hossu

70.000 de euro, bani pe care academicianul Emil Burzo îi alocă statuii cardinalului Iuliu Hossu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 august 2018, 01:00 / actualizat: 4 august 2018, 13:58

În anul 2012, academicianul Emil Burzo a propus realizarea a patru statui: una a episcopului Nicolae Ivan, cel care a construit Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca; a doua este a Mitropolitului Bartolomeu Anania; a treia statuie îl înfăţişează pe cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu; iar a patra a omului politic Iuliu Maniu.

Cele două Biserici, greco-catolică şi ortodoxă, s-au implicat în realizarea primelor trei statui. Însă în ceea ce priveşte statuia lui Iuliu Maniu, în afara arhitectului Ionel Vitoc şi a Primăriei Cluj, nu s-a găsit nimeni să-i dea academicianului o mână de ajutor, nici financiar şi nici moral. Practic, Academicianul Emil Burzo suportă personal cheltuielile realizării şi amplasării statuii lui Iuliu Maniu, costurile totale ridicându-se la aproximativ 70.000 de euro.

Emil Burzo: În urmă cu câţiva ani, am propus realizarea unor statui a personalităţilor care au marcat istoria României, multe dintre ele legate de oraşul Cluj. În acest sens am propus realizarea unor statui pentru Iuliu Hossu, împreună cu Episcopia Greco-Catolică; de asemenea, împreună cu Mitropolia Ortodoxă din Cluj, pentru Ivan, cel care a construit Catedrala Ortodoxă; totodată pentru Bartolomeu Anania şi pentru Iuliu Maniu. Pentru fiecare din aceste statui am selecţionat aproximativ 5 locuri, pentru ca să poată decide Comisia Monumentelor de For Public care este locul cel mai potrivit pentru amplasare. În această acţiune am fost ajutat de către arhitectul Vitoc.

S-a obţinut avizul din partea Comisiei Monumentelor de For Public pentru statuia lui Bartolomeu Anania şi Ivan lângă Catedrala Ortodoxă; iar a lui Iuliu Hossu în faţa Catedralei Greco-Catolice Schimbarea la faţă. De asemenea am încercat să realizăm un fond pentru construcţia acestora, depunând la cele două Biserici o sumă de bani pentru deschiderea unui cont în care urmau să fie făcute donaţii. La ora actuală, Primăria a subvenţionat parţial cele două statui. După informaţiile mele a dat 300000 lei Episcopiei Greco-Catolice şi 900000 de lei Mitropoliei pentru realizarea grupurilor statuare, bisericile ocupându-se, după obţinerea avizelor, de realizarea lor până la faza finală.

Anca Mureşan: Cum de s-a ajuns ca statuia lui Iuliu Maniu să fie gestionată de dumneavoastră?

Emil Burzo: Cele două Biserici desigur că erau interesate şi am avut o sursă de parteneriat, dar pentru Iuliu Maniu nu am avut. După prezentarea celor 5 posibile locuri de amplasare, s-a considerat că cel mai bun loc este în faţa zidului vechii cetăţi a Clujului, într-un părculeţ vizavi de Inspectoratul Şcolar. Statuia urmează să fie realizată de către sculptorul Marchiş (împreună cu colegul Răzvan Teodorescu, l-am găsit pe dânsul ca fiind un deosebit de bun specialist). Statuia se află aproape în faza de turnare. Va avea 2.8 metri înălţime, va fi aşezată pe un postament de 0.4-0.5 metri.

Am avut mai multe probleme, pentru că a fost greu să obţinem avizul Primăriei. Terenul pe care ni s-a cerut extras de carte funciară a rezultat din demolarea unor case, fiind trecut în proprietatea Primăriei în anul 1985. Însă Primăria nici până în prezent nu l-a trecut în proprietatea sa. Ceea ce a făcut ca avizul să fie foarte greu de obţinut. După 6 luni am reuşit în sfârşit să realizăm acest lucru.

Anca Mureşan: Să precizăm: dumneavoastră construiţi şi finanţaţi această statuie în calitate de persoană particulară.

Emil Burzo: O finanţez în calitate de persoană particulară, nu am găsit alte mijloace. Sunt persoane pe care le-am cunoscut, în consecinţă mi se pare o obligaţie morală. Bineînţeles că le-am cunoscut în copilăria mea şi am rămas impresionat de tot ceea ce au făcut pentru ţara noastră, pentru istoria poporului român.

Anca Mureşan: În anul centenar, în tot acest minunat oraş universitar, nu s-a găsit nimeni care să ajute la finanţarea unei statui a unui om care a contribuit la această unire?

Emil Burzo: Nu am primit nicio asemenea propunere. Preţul statuii corespunde cu preţul câtorva cărţi pe care le-am publicat în Germania, deci în asemenea condiţii nu îmi fac probleme pe linia financiară.

Primăria m-a ajutat cu ce a putut, asta este birocraţia. Pentru montarea unei statui de către Primărie, conform regulamentului lor, se presupun exact aceleaşi etape ca pentru construcţia unei case. Noi avem un acord de colaborare cu Primăria pentru realizarea mai multor acţiuni. Am solicitat de la Primărie nişte fonduri pentru publicarea unor cărţi dedicate Centenarului în cadrul institutelor de istorie pe care le tutelăm în Cluj şi în Transilvania. Dar în condiţiile în care Primăria nu poate să aloce niciun ban unei instituţii bugetare, am fost refuzaţi. În consecinţă, acest sistem de finanţare ne-a pus în situaţia de a apela numai la mijloacele noastre. La ora actuală chestiunea este deja depăşită: statuia este în curs de turnare, a fost deja achitată parţial şi nu ridică niciun fel de probleme.

Ca statuia să se realizeze în anul centenar, trebuia începută de anul trecut; când guvernul nu a alocat niciun fel de fonduri pentru anul centenar. Şi atunci nu am avut altă soluţie decât aceasta.

Anca Mureşan: Ce v-a făcut să vă angajaţi la un asemenea demers, de a realiza un monument pentru oraşul nostru pe banii dumneavoastră?

Emil Burzo: Am avut un deosebit respect pentru aceşti oameni. În timpul ocupaţiei maghiare, ca să pot urma o şcoală în limba română, am stat o perioadă de timp gratis la Episcopia Greco-Catolică din Gherla, până când mi-am găsit o locuinţă (tatăl meu cunoscându-l pe Iuliu Hossu, cu care au lucrat împreună în Consiliul Dirigent). Iar pe Maniu l-am întâlnit în 1945 – aveam 9 ani pe vremea aceea -, cu tatăl meu. M-a impresionat activitatea lui. Pe vremea aceea ştiam mai puţin despre el însă. Între timp am citit destul de mult şi ştiu rolul pe care l-a avut în desăvârşirea unităţii statului naţional român. Urmează ca împreună cu alţi membri din conducerea Academiei, în particular cu Răzvan Teodorescu, să organizăm o sesiune de comunicări în apropierea datei de 1 decembrie chiar în localitatea lui de origine.

 

Anca Mureşan / Andrea Nagy

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Premieră la Cinema Victoria: „TWST / Things We Said Today” | VIDEO
Cultural marți, 22 aprilie 2025, 14:44

Premieră la Cinema Victoria: „TWST / Things We Said Today” | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 19:00, Cinema Victoria Cluj-Napoca găzduiește proiecția de gală a filmului „TWST / Things We Said Today”, în...

Premieră la Cinema Victoria: „TWST / Things We Said Today” | VIDEO
ASTRA Sibiu sărbătorește Ziua Bibliotecarului și Ziua Cărții
Cultural marți, 22 aprilie 2025, 12:49

ASTRA Sibiu sărbătorește Ziua Bibliotecarului și Ziua Cărții

Biblioteca ASTRA Sibiu sărbătorește Ziua Bibliotecarului din România și Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor.   Miercuri,...

ASTRA Sibiu sărbătorește Ziua Bibliotecarului și Ziua Cărții
Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Cultural luni, 21 aprilie 2025, 00:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Învierea Domnului – Duminica Paştelui
Cultural duminică, 20 aprilie 2025, 00:00

Învierea Domnului – Duminica Paştelui

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Învierea Domnului, cea mai importantă dintre sărbătorile înscrise în calendarul...

Învierea Domnului – Duminica Paştelui
Cultural duminică, 20 aprilie 2025, 00:00

Hristos a Înviat! Voi știți de ce ciocnim ouă în prima zi de Paşti?

Am vorbit în Joia Mare de faptul că ouăle roşii ne duc cu gândul la sângele Mântuitorului. În prima zi de Paşti, când ouăle se ciocnesc,...

Hristos a Înviat! Voi știți de ce ciocnim ouă în prima zi de Paşti?
Cultural duminică, 20 aprilie 2025, 00:00

Hristos a înviat! Tradiţii în prima zi de Paşti

Ne amintim de Învierea Domnului Iisus Hristos, astăzi, în cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii. Obiceiurile populare pe care...

Hristos a înviat! Tradiţii în prima zi de Paşti
Cultural duminică, 20 aprilie 2025, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Cultural duminică, 20 aprilie 2025, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Hamlet

Duminică, 20 aprilie, de la ora 20.03, Radio Cluj și Teatrul Naţional Radiofonic, prezintă piesa Hamlet de William Shakespeare.   Traducere...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Hamlet