Proiectul legii pensiilor, în dezbatere publică (UPDATE)
Articol editat de Andrei Cretoiu, 10 august 2018, 09:01 / actualizat: 10 august 2018, 16:55
UPDATE: Ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat vineri că proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani în aceeaşi profesie şi au cotizat egal să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femeile şi bărbaţii care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite.
Proiectul de azi, normativ, se bazează pe mai multe principii: contributivitate – adică plata în funcţie de contribuţie, egalitate – adică pensionari care au aceeaşi vechime, dar care au ieşit la pensie în momente diferite primesc aceeaşi sumă de bani, solidaritate socială – adică generaţiile în activitate susţin prin plata contribuţiilor lor generaţiile de pensii noi şi în viitor vor fi susţinute la rândul lor şi imprescribilitate – adică dreptul la pensie nu se poate prescrie
. În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea.
În cazul în care în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată. Ministrul Olguţa Vasilescu:
Lia Olguţa Vasilescu: „Nu se mai ajunge în situaţia ca un pensionar care primeşte indemnizaţia minimă de 640 de lei şi a lucrat 12 ani să primească aceeaşi sumă cu unul care a lucrat, de exemplu, 35 de ani. Exemplu: în actuala legislaţie, un pensionar cu 13 ani vechime primeşte 640 de lei, un altul cu 19 ani vechime primeşte tot 640 de lei, un altul cu 35 de ani vechime, dar care a lucrat toată viaţă pe salariul minim pe economie, primeşte tot 640 de lei. În noul proiect de lege ei vor fi departajaţi, astfel încât pensionarul cu 13 ani vechime va primi 1.032 de lei, cel cu 19 ani vechime va avea 1.176, iar pensionarul cu 35 de ani vechime va primi 1.560 de lei”.
Proiectul legii pensiilor a fost publicat joi seara, 9 august, pe site-ul Ministerului Muncii.
Acesta urmăreşte, potrivit autorilor, să elimine inechităţile dintre cei care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, dar şi dintre bărbaţi şi femei.
Potrivit proiectului, nici o pensie în plată nu va scădea, chiar dacă va rezulta o sumă mai mică în urma recalculării.
Gradele de invaliditate sunt redefinite, iar cei cu stagiul de cotizare sub 15 ani vor putea opta între pensia minim garantată calculată pe baza contributivităţii şi o indemnizaţie socială.
Legea va intra etapizat integral în vigoare până în 2021.
Textul va fi în dezbatere publică 30 de zile, iar sugestiile pot fi trimise Ministerului Muncii până la 18 august.
Preşedintele Camerei Deputaţilor şi lider al PSD, Liviu Dragnea, a precizat într-o intervenţie televizată că proiectul va fi depus în parlament la începutul sesiunii din septembrie, astfel încât de la începutul anului viitor să poată începe recalcularea pensiilor.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.