Ascultă Radio România Cluj Live

Tehnologia inovatoare care transformă grăsimea „rea” în grăsime „bună”

Tehnologia inovatoare care transformă grăsimea „rea” în grăsime „bună”

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 august 2018, 18:00 / actualizat: 13 august 2018, 10:44

Există grăsimi bune şi grăsimi rele. Găsirea modalităţilor de a reduce grăsimile albe (rele) şi de a creşte grăsimile maro (bune) poate ajuta la combaterea excesului de kilograme şi a bolilor asociate.

Experţii americani au inventat o metodă de transplant, în care grăsimile rele sunt îndepărtate, fiind transformate în grăsimi bune în laborator şi apoi sunt returnate în organism. Diferenţele dintre grăsimi se află nu numai în culori, ci şi în funcțiile lor. Grăsimile albe stochează excesul de energie sub formă de lipide şi, odată ce au început să se dezvolte, este dificilă combaterea lor. Pe de altă parte, grăsimea maro emite cantităţi mari de energie, ajutând la arderea caloriilor şi la prevenirea obezităţii.

În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au experimentat metode de transformare a grăsimilor albe în maro. Tehnicile utilizate, inclusiv blocarea funcţiei anumitor proteine, hormoni, imitaţii de antrenament, injectare de nanoparticule, sunt adesea invazive sau au efecte secundare. Autorii studiului actual desfăşurat la Universitatea Columbia au descoperit că pot controla mai bine procesul dacă transformarea are loc în afara corpului. În acest scop, ei s-au orientat spre o metodă utilizată frecvent în procedura de chirurgie cosmetică prin care este extrasă grăsimea subcutanată şi transplantată în alte părţi ale corpului. Diferenţa la noua tehnică testată pe şoareci este că ţesutul adipos alb îndepărtat a fost transformat în maro. După transformarea în condiţii de laborator, grăsimea bună rezultată este returnată în corp. Cercetătorii au constatat că stabilitatea sa s-a menţinut pe tot parcursul experimentului, timp de două luni.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Anumite tipuri de brânză pot fi cele mai bune remedii pentru sănătatea ficatului
Diverse sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:00

Anumite tipuri de brânză pot fi cele mai bune remedii pentru sănătatea ficatului

Brânzeturile maturate, precum cheddar, parmezan, brie, brânză albastră, gouda şi unele tipuri de mozzarella, pot fi cele mai bune remedii pentru...

Anumite tipuri de brânză pot fi cele mai bune remedii pentru sănătatea ficatului
La mare căutare pâinicile aburinde în formă de șarpe
Diverse sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

La mare căutare pâinicile aburinde în formă de șarpe

Provincia Shanxi este cunoscută pentru preparatele sale realizate din făină.   Huamo, cum este numită pâinea chinezească în diferite...

La mare căutare pâinicile aburinde în formă de șarpe
Edamame – o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale
Diverse vineri, 17 ianuarie 2025, 12:00

Edamame – o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale

Edamame sau soia verde este un aliment popular în bucătăria asiatică. Pe lângă gustul său, această legumă a devenit cunoscută la nivel...

Edamame – o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale
Ce legătură este între zațul de cafea și alunecarea pe gheață?
Diverse vineri, 17 ianuarie 2025, 00:00

Ce legătură este între zațul de cafea și alunecarea pe gheață?

În lunile de iarnă, ne confruntăm cu multe provocări, printre care străzile şi trotuarele îngheţate.   Cel mai adesea, pentru evitarea...

Ce legătură este între zațul de cafea și alunecarea pe gheață?
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 12:00

Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?

În timp ce amintirile se află în centrul unui proces foarte complex, posibilitatea de a șterge unele dintre ele prezintă un mare interes pentru...

Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 10:32

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă

Direcția regională a Poliției Naționale a Ucrainei a transmis că oamenii legii au fost sesizaţi de către un profesor de la unul dintre liceele...

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Diverse miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:00

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!

Potrivit unui studiu recent, consumul de kiwi înainte de culcare nu doar îmbunătăţeşte calitatea somnului, ci sprijină şi recuperarea...

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Diverse marți, 14 ianuarie 2025, 12:00

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor

În sezonul virozelor, este important să ne fortificăm sistemul imunitar.   Lăptişorul de matcă este unul dintre cele mai valoroase produse...

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor