Tehnologia inovatoare care transformă grăsimea „rea” în grăsime „bună”
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 august 2018, 18:00 / actualizat: 13 august 2018, 10:44
Există grăsimi bune şi grăsimi rele. Găsirea modalităţilor de a reduce grăsimile albe (rele) şi de a creşte grăsimile maro (bune) poate ajuta la combaterea excesului de kilograme şi a bolilor asociate.
Experţii americani au inventat o metodă de transplant, în care grăsimile rele sunt îndepărtate, fiind transformate în grăsimi bune în laborator şi apoi sunt returnate în organism. Diferenţele dintre grăsimi se află nu numai în culori, ci şi în funcțiile lor. Grăsimile albe stochează excesul de energie sub formă de lipide şi, odată ce au început să se dezvolte, este dificilă combaterea lor. Pe de altă parte, grăsimea maro emite cantităţi mari de energie, ajutând la arderea caloriilor şi la prevenirea obezităţii.
În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au experimentat metode de transformare a grăsimilor albe în maro. Tehnicile utilizate, inclusiv blocarea funcţiei anumitor proteine, hormoni, imitaţii de antrenament, injectare de nanoparticule, sunt adesea invazive sau au efecte secundare. Autorii studiului actual desfăşurat la Universitatea Columbia au descoperit că pot controla mai bine procesul dacă transformarea are loc în afara corpului. În acest scop, ei s-au orientat spre o metodă utilizată frecvent în procedura de chirurgie cosmetică prin care este extrasă grăsimea subcutanată şi transplantată în alte părţi ale corpului. Diferenţa la noua tehnică testată pe şoareci este că ţesutul adipos alb îndepărtat a fost transformat în maro. După transformarea în condiţii de laborator, grăsimea bună rezultată este returnată în corp. Cercetătorii au constatat că stabilitatea sa s-a menţinut pe tot parcursul experimentului, timp de două luni.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.