Cum ai vrea să arate strada Kogălniceanu? Concurs de idei organizat de Primăria Cluj-Napoca
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 14 august 2018, 13:42
Primăria Cluj-Napoca a lansat concursul internațional de soluții pentru reamenajarea zonei străzilor Kogălniceanu și Universității. Arhitecții au termen până în 11 septembrie să își depună candidatura. Soluția câștigătoare, care va fi anunțată până la sfârșitul lunii viitoare, urmează să fie pusă în practică din fonduri europene.
A fost lansat concursul de soluții pentru reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu, străzii Universității, a străzilor adiacente, dar și a culoarului care prevede pietonalizarea străzii Bolyai Janos, care face legătura între bulevardul 21 Decembrie și strada Eroilor. (șeful Direcției de dezvoltare locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cimpean)
Arhitecții care vor câștiga concursul de soluții organizat de primărie, vor trebui să țînă cont în primul rând de faptul că zona este una intens folosită de studenți. Pe strada Mihail Kogălniceanu se află sediul central al Universității Babeș-Bolyai și sunt sălile de curs ale mai multor facultăți.
De asemenea, planurile arhitecturale trebuie să pună în valoare și două dintre cele mai vechi grupuri statuare ale Clujului: Sfântul Gheorghe omorând balaurul și statuia Fecioarei Maria.
Dacă statuia Sfântului Gheorghe se află în față Bisericii Reformate și acolo va rămâne, șeful Direcției de dezvoltare locală din primărie, Ovidiu Cimpean, spune că monumentul închinat Fecioarei urmează să fie adus din cartierul Mărăști.
În tema de concurs au fost prevăzute mutarea statuii Fecioarei Maria, din spatele Bisericii Sfinții Petru și Pavel din Mărăști, pe locația ei originală, pe strada Universității, și reamenajarea completă a scuarului din jurul Turnului Croitorilor. (Ovidiu Cimpean)
Câștigătorii concursului de soluții vor trebui să gândească și viitorul statut al străzii Kogălniceanu. Inițial, primăria a anunțat că și-ar dori ca strada să fie închisă traficului rutier. Intenția e greu realizabilă pentru că în zonă funcționează instituții importante, spre care ar fi obstrucționat accesul. Academia Română și Biblioteca Academiei, Filarmonica, Universitatea Babeș-Bolyai sau Liceele Racoviță și Bathory sunt câteva exemple.
O variantă ar fi ca strada Kogălniceanu să devină una de tip share space, cum vor fi și alte străzi din zona centrală, în care pietonii vor avea întâietate, iar conducătorii auto vor intra doar dacă au treabă în zonă.
Soluția finală, explică Ovidiu Cimpean, trebuie să figureze în planurile elaborate de cei care se înscriu în concursul lansat de Primărie.
Acest concurs de soluții este unul internațional, deja sunt înscriși arhitecți și birouri de arhitectură din străînătate, urmând că până în 11 septembrie să poată fi depuse proiectele de reamenajare a acestor străzi. După această dată, un juriu internațional va decide soluția câștigătoare. Până la finalul lunii septembrie vom face publice rezultatele și soluțiile prezentate de concurenți. (Ovidiu Cimpean)
Cert este că modernizarea zonei aflate în apropierea străzilor Kogălniceanu și Universității va duce la crearea de noi spații pietonale.
Astfel, străzile Bolyai Janos și Hermann Oberth vor fi închise circulației rutiere, creând un culoar pietonal care, pornind din față magazinului Sora, va lega bulevardul 21 Decembrie de stradă Mihail Kogălniceanu, trecând pe lângă Biserica Schimbarea la Față și Academia de Muzică.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.