Mirodenii şi condimente de vară
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 august 2018, 12:00 / actualizat: 14 august 2018, 14:59
Ierburile şi condimentele reprezintă cea mai bună metodă de a transforma chiar şi cea mai obişnuită mâncare într-o capodoperă culinară. Acestea oferă o aromă interesantă pentru fiecare fel de mâncare şi sunt extrem de utile pentru organism. Iată trei mirodenii de vară foarte plăcute şi foarte sănătoase:
Menta este un produs universal – atât condiment, cât şi plantă medicinală. Ea stimulează enzimele digestive responsabile pentru absorbţia nutrienţilor şi grăsimilor din alimente, transformându-le în energie. Ceaiul de mentă este o băutură grozavă pentru zilele calde de vară. Planta normalizează ritmul cardiac, ajută în caz de tahicardie, angină şi aritmie. În medicina populară, la hipertensiune arterială se recomandă infuzie de mentă, valeriană şi muşeţel. Este, de asemenea, baza multor cocktail-uri alcoolice şi nealcoolice.
Busuiocul este folosit în diverse feluri de mâncare, sosuri şi salate. Este bogat în vitamine şi este un stimulent natural al sistemului imunitar. Datorită continutului ridicat de uleiuri esenţiale, are acţiuni antiseptice, de ameliorare a durerii şi de relaxare. Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi stabilizează zahărul din sânge.
Cardamomul are o aromă dulce şi uşor picantă. Este condimentul perfect pentru vară pentru că facilitează digestia. Bogat în vitamina A, vitamina C, potasiu, calciu, cupru, fier şi alţi nutrienţi reduce dezvoltarea microbilor care provoacă intoxicaţii alimentare.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.