Radio Cluj…la modă: Despre stilurile vestimentare (II)
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 august 2018, 06:00 / actualizat: 16 august 2018, 10:38
Dacă data trecută v-am lăsat puțin în suspans cu stilul sport, astăzi întenționez să reiau subiectul și să detaliem puțin ceea ce presupune el. În cazul acestuia, dorința de a avea haine comode primează asupra funcției estetice el fiind consacrat prin linii lejere și materiale ușoare, ajungând în zilele noastre la niște performanțe de nebănuit în ceea ce privesc calitățile de adaptare climatică la corp și la mișcare.
Se poate pune semnul de egalitate între stilul sport și cel casual cum mai este el numit peste graniță, semnificînd același tip de vestimentație relaxată și comodă, nepretențioasă de zi cu zi. Strict din vestimentația sport s-a desprins un stil secundar athletic – chic care preia toate conotațiile primului, dar le transferă în zona purtabilității și al unui soi de sofisticare la nivelul cotidian al străzii. Aici materialele naturale și-au pierdut supremația, preferate fiind combinațiile cu fibre sintetice. Ca să puteți contura în minte imaginea acestei maniere de a te îmbrăca, vă rog să vă gîndiți la niște pantaloni largi de mătase, dar nu natural care amintesc linia sport a pantalonilor de training, trening pe românește – ce au dungile laterale confecționate din paiete.
Tot așa în anii trecuți Balenciaga a scos pe piață o colecție de rochii foarte sofisticate care colau fragmente din vestimentația sport, colaj foarte elaborat în maniera couture. Stilul sport este preferat de persoanele dinamice, cu profesii în strînsă corelație cu activitățile sportive sau de orice tip de performance.
Din punct de vedere al modelelor vestimentare vă propun, aici, să ne gîndim la David Beckham, dar cel de la începuturile sale pentru că în timp, preferințele sale vestimentare s-au modificat în strânsă legătură cu stilul de viață sau la celebra cântăreață pop Pink.
Un alt stil imbatabil, de-a lungul vremii preferat de marea majoritate a femeilor este stilul romantic, prin definiție, o manieră ce le definește într-o mare majoritate și implică materiale fluide ca mătasea și voalul, detalii vestimentare ca volanele, încrețiturile, fundele, tot ceea ce trimite în zona unei drăgălășenii feciorelnice cu cromatică soft, pastelată, cu construcții lineare care curg de-a lungul corpului și volumetrie, dozată însă de materialele pomenite.
Dacă cu cele pomenite mai sus ne-am cam înțeles, cu smart casual lucrurile se complică. Acest stil a dat mult de furcă din punct de vedere semantic celor obligați să respecte acest dress code aflat pe unele invitații. Căci, dacă traducem mot-a mot această sintagmă, reiese că poți combina piese casual cu piese, să zicem smart. Un articol interesant pe temă ne spune că smart casual implică două lucruri: să nu te îmbraci cu ceva ce ai purta la job și doi să nu te îmbraci cu ceva ce n-ai purta la job. Destul de clarificator, cred, nu?
Lăsând jocurile de cuvinte la o parte stilul smart casual presupune o vestimentație ce combină elemente vestimentare din stilul classic, office cu piese mai relaxate și dezinvolte. Ca să ilustrăm imaginar chestiunea aceasta, vă propun pentru bărbați un pantalon stil jeans, dar nu jeans, cu o cămașă în carouri mărunte și un blazer, la femei poate fi o rochie cu bretele dar cu ceva deasupra, tot un blazer, de exemplu. În cazul stilului smart casual se schimbă și culorile față de stilul clasic, atât la femei cât și la bărbați. Tonurile sobre vor fi înlocuite de culoare și de printuri pe alocuri dar nu foarte ostentative. Există persoane care preferă acest mix pe tot parcursul existenței lor, lucru perfect permis și de profesia exercitată.
fashion designer, Călina Langa
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.