Vertij, amețeli, ORL: Sfaturi pentru îngrijirea corectă a urechilor
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 18 august 2018, 06:00
Atunci când folosim căști în urechi sau dispozitive speciale hands free, acestea trebuie dezinfectate și păstrate în condiții de igienă. Despre regulile de bază ale îngrijirii urechilor aflăm mai multe de la Alexandra Sabina Pop, medic specialist ORL.
Este o concepție eronată aceea că urechile trebuie spălate zilnic deoarece cerumenul are un rol protectiv pentru canalul auditiv extern, precum și un rol de autocurațare. Odată cu scurgerea substanței ceruminose eliminându-se celule moarte rezultate din regenerarea pielii și eventuali corpi străini pătrunși în ureche.
Se poate spăla pavilionul și suprafața exterioară a canalului auditiv cu apă călduță după care se șterg bine cu prosopul. E bine să se evite pătrunderea apei în conduct sau a umezealii la acest nivel pentru că predispun la infecții cutanate și otite externe.
Trebuie evitată utilizarea bețișoarelor deoarece acestea nu fac decât să împingă înspre timpan cerumenul care se elimină în mod normal în afara. Acesta se acumulează încetul cu încetul și predispune astfel la formarea dopurilor de cerumen. De asemenea, utilizarea bețișoarelor crește riscul de accidente cum ar fi leziuni ale pielii conductului auditiv sau chiar perforația timpanului, mai ales la copii sau în momente de joacă, neatenție. Este total interzisă utilizarea bețisoarelor în cazul copiilor, pentru că aceştia au canalul auditiv mai strâmt şi mult mai scurt crescând astfel riscul leziunilor.
În loc de bețisoare se poate folosi pentru igiena urechilor un spray special. Acesta se utilizează ușor, printr-o singură pulverizare fără a se introduce prea adanc în conduc sau a pulveriza cu presiune crescută. Si aceste sprayuri pot predispune la accidente sau leziuni dacă nu sunt utilizate corespunzător.
În cazul unei secreții excesive de cerumen, nu există nici un produs care să o reducă. Dacă se formează dopuri, trebuie să vă adresați unui medic specialist ORL pentru scoaterea dopurilor, după o prealabilă înmuiere a acestora cu ulei sau picături auriculare.
Apariția dopului de cerumen nu reprezintă o urgență. Nu încercați să le scoateți utilizând spălături proprii cu dușul sau alte instrumente.
Este total contraindicată și poate duce la leziuni grave introducerea în urechi a diverselor obiecte: țigări, usturoi, conuri de ceară etc. în scopul scoaterii dopurilor. Această manoperă trebuie făcută de către un medic ORL-ist.
De asemenea, trebuie dezinfectate și păstrate în condiții de igienă căștile, aparatele auditive sau alte dispozitive electronice care se introduc în urechi. Utilizare neigienică a acestor aparate poate duce la infecții și otite.
În cazul apariției hipoacuziei, a durerilor de urechi sau a acufenelor este neapărat nevoie să vă adresați cât mai curând unui medic specialist ORL.
Alexandra Sabina Pop, medic specialist ORL
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.