Strălucire, celebritate, imoralitate: Viaţa curtezanelor de demult
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 august 2018, 17:30
Îşi vindeau frumuseţea, cu toate acestea nu erau femei de stradă. Din contră, adesea se mişcau în cele mai înalte cercuri ale societăţii, fiind adevărate celebrităţi. Totuşi, de eticheta de femeie imorală nu au putut scăpa niciodată. Dar cine au fost şi care era statutul curtezanelor?
Cuvântul curtezană a apărut în secolul XVI, desemnând o femeie de la curtea unui monarh sau a unui nobil de rang înalt. Curtezanele aveau un statut asemănător cu vedetele din ziua de azi: toată lumea avea o părere despre ele şi toţi erau interesaţi de viaţa lor personală. Erau mereu în centrul atenţiei, dar şi în centrul invidiei.
Curtezanele nu erau chiar prostituate. Îşi vindeau frumuseţea şi serviciile sexuale, cu toate acestea se situau foarte departe de lumea străzii. Căci în ceea ce priveşte curtezanele, serviciile sexuale erau doar o parte neînsemnată din înţelegere. În cazul lor, nobilii bogaţi cumpărau compania unei femei fine, educate şi fermecătoare, semănând mai degrabă cu gheişele japoneze. O curtezană era întreţinută de un singur domn, care îi finanţa locuinţa, servitorii, bijuteriile şi îmbrăcămintea, bucurându-se în schimb de atenţia publică şi de o creştere a egoului masculin.
Într-o societate extrem de încorsetată de regulile stabilite de Biserică, aceste doamne au fost considerate, bineînţeles, imorale. Cu toate că prezenţa lor era acceptată, anumite uşi le rămâneau totuşi închise. Mai ales că statutul lor era foarte fragil, se puteau prăbuşi cu uşurinţă. Multe curtezane au fost acuzate de vrăjitorie, dar nu le erau străine nici crimele din gelozie şi rivalităţile duse la extrem.
Cele mai cunoscute curtezane au apărut în Franţa. În această ţară erau numite demimondene, iar ele profitau din plin de faima pe care o avea viaţa sexuală a francezilor în străinătate. În Marea Britanie, vizita unei curtezane franţuzoaice era un adevărat eveniment, înconjurat de fani şi de hateri deopotrivă. Nu doar bărbaţii le aşteptau cu nerăbdare: multe femei vizitau curtezanele pentru a învăţa de la ele.
Cum devenea cineva curtezană? De regulă prin foarte, foarte multă învăţătură, în ucenicie pe lângă o curtezană experimentată. Iar ucenicia putea dura şi ani de zile. Aceste femei veneau din medii foarte diferite. Printre ele existau fete ambiţioase de la ţară, actriţe care voiau să-şi valorifice farmecul şi în afara scenei sau văduve tinere. Ceea ce aveau în comun în afară de frumuseţea lor era libertatea. Prin acest stil de viaţă, în afară de un trai luxos, obţineau şi faptul că, spre deosebire de alte femei din epocă, îşi hotărau singure soarta. Domnii care le finanţau puteau emite pretenţii, dar nu puteau obliga curtezanele la nimic. În cel mai rău caz refuzau să le mai plătească, iar atunci curtezana îşi alegea un nou finanţator.
Toate acestea sună bine, dar ce se petrecea cu curtezanele după ce îmbătrâneau şi nu mai erau căutate? Unele dintre ele ajungeau la un statut atât de important în societate încât îşi găseau un finanţator chiar şi fără să ofere servicii sexuale. Cele mai înţelepte puneau deoparte bani în anii lor de glorie, pentru a-şi asigura o bătrâneţe liniştită. Totuşi, multe îşi pierdeau statutul: unele sărăceau şi erau obligate chiar să se mărite…
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.