Ultima zi în care poți admira Clujul de la 80 de metri înălțime
Cei care au mai vrut să vadă panorama Clujului de la 80 de metri înălţime, întărindu-şi tot odată condiţia fizică, au urcat astăzi în turnul Bisericii Sf. Mihail din Cluj. După ce am semnat Protecţia Muncii, m-am încolonat şi eu cuminte alături de localnici şi turiştii mai temerari, într-o ascensiune care părea fără sfârşit.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 august 2018, 14:36
E raiul porumbeilor aici, doar ei se mai încumetă să atace această înălţime. Ei şi turiştii curajoşi, bineînţeles. Nu există nici oprire şi nici întoarcere, din cauza valului de turişti care vin din urmă. Ajungem la zona cu ceasurile şi ne apropiem de punctul terminus.
De sus, de pe esplanada turnului, ai o senzaţie de Guliver, mişcarea de jos părând o forfotă de pigmei şi maşinuţe de jucărie:
Eu sunt localnică, dar nu am avut ocazia până acum să urc în turn. Mi-am dorit lucrul acesta şi mi-am zis că e o ocazie bună acum, de zilele maghiare. Am avut această dorinţă, de a admira panorama de la înălţime.
Foarte frumos. Suntem clujeni, dar nu am mai fost până acum. Cu ocazia aceasta am reuşit să venim cu nepoţii.
Am fost când eram adolescent. Oraşul s-a schimbat de atunci, normal, dacă te uiţi de sus; multe construcţii în primul rând. Dar şi oamenii s-au schimbat.
Ne-a plăcut la amândoi! Nu ne e frică, oamenii se văd de parcă sunt pitici.
Forţa clopotelor e dată de masivitatea lor, după cum ne spune ghidul nostru Talpas János:
A fost necesară construirea acestui turn pentru că nu aveau unde depozita clopotele. Clopotul era prins de peretele bisericii, dar din cauza trepidaţiilor a început să se distrugă peretele. Din păcate clopotele au fost distruse în timpul Primului Război Mondial, au fost topite. Clopotul cel mare avea cam 3600 kg. Din acestea s-au făcut alte două clopote. Acum cel mai mare clopot, clopotul Sf. Mihai, are 2700 kg. La ora 12.00 se trage un singur clopot. În funcţie de ce se întâmplă, de ce evenimente există, se trag diferite clopote.
De unde ne aflăm, mai e puţin până la crucea despre care se spune că a fost cândva de aur, schimbată de comunişti cu o copie poleită. Istoricul Vladimir Bogosavlievici ne asigură însă că e doar o legendă urbană:
La baza crucii sunt 88 de trandafiri forjaţi (8 fiind cifra infinitului). Unde e acum o capelă, unde e crucifixul realizat de Fadrusz, era de fapt un loc de trecere. Mult mai târziu, la începutul secolului XX, s-a realizat acolo o capelă. La baza turnului, când au făcut săpăturile, 14 care de oase au transportat! În jurul bisericii era un cimitir. E o construcţie neogotică şi foarte multă lume nu ştie că de fapt e lângă biserică.
Azi, 21 august, e ultima fereastră de oportunitate pentru a urca în turnul neogotic al bisericii Sf. Mihail din Cluj, care intră apoi într-un amplu program de restaurare. După cum ne explică inginerul Ciprian Decean, şeful şantierului:
Acum se vor monta schelele pe exterior. Biserica se va închide pentru turişti, dar va rămâne deschisă pentru enoriaşii care vin la slujbe. Ţiglele le vom da jos, ca să le curăţăm. Încercăm să refolosim cât mai mult. Ce se pierde vom încerca să înlocuim cu altele de acelaşi tip, dar de la lucrări mai vechi. Acesta e scopul proiectului, să facem o restaurare: să păstrăm cât mai mult posibil şi să schimbăm cât mai puţin posibil.
Căţăratul în turnul Bisericii Sf. Mihail, pe nişte scări vechi şi abrupte, e o experienţă palpitantă, pe care o recomand doar celor tari de inimă şi cu o minimă condiţie fizică. Satisfacţia de a admira însă Clujul de la înălţime merită tot efortul.
Ovidiu Moldovan / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.