Ouăle, alimente ideale pentru femeile însărcinate
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 august 2018, 12:00
Ouăle sunt un aliment excelent pentru femeile gravide, reducând riscul de naştere prematură, de greutate scăzută a bebeluşilor la naştere şi de depresie postpartum, susţin experţii.
Compoziţia nutritivă bogată a ouălor asigură multe dintre vitaminele şi mineralele importante pentru femeile însărcinate, cum ar fi fierul, iodul, vitamina B12, vitamina D, folaţi.
Ouăle conţin proteine, nutrienţi uşor digerabili, fiind una dintre puţinele surse naturale de vitamina D, care este foarte importantă pentru gravide, explică nutriţionistul Cordelia Woodward din echipa de cercetători.
Acestea conţin, de asemenea, cantităţi mici de acizi graşi cu lanţuri lungi, tipici pentru fructele de mare, care sunt asociaţi cu o mai mare greutate a copilului, un risc mai mic de naştere prematură şi de depresie pentru mame, a adăugat Woodward.
Fierul din ouă este foarte important pentru femeile însărcinate, deoarece de obicei acestea suferă de deficienţe minerale, ceea ce duce la oboseală severă. Un singur ou pe zi oferă toată cantitatea necesară de vitamină B12 pentru femeile gravide şi, pe lângă faptul că este important pentru celulele nervoase şi sânge, participă la sinteza ADN – materialul genetic pentru toate celulele, inclusiv cele ale fătului în creştere. Două ouă pe zi asigură 55 de micrograme de folaţi, dar femeile însărcinate trebuie să ia suplimente cu acid folic în primele trei luni de sarcină.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.