Băile Beltiug, între dorință și neputință
Articol editat de Camelia Velțan, 22 august 2018, 12:01
Băile Beltiug din județul Satu Mare au fost un punct principal de atracție pentru toți cei care doreau să își trateze diferite afecțiuni cu ajutorul apelor minerale și termale.
În 1986 acestea stațiune a fost pur și simplu demolată cu intenția de a fi reconstruită de la zero. Regimul s-a schimbat și din păcate, la mai bine de 30 de ani de atunci, acest proces nu a fost terminat.
Stadiul lucrărilor s-a oprit la 70%, toate investitiile riscând să se piardă, degradându-se de la un an la altul în asteparea altor fonduri și poate a unei legislații mai prietenoase. Cu mai multe detalii corepondentul Radio România, Sergiu Podină.
Prima încercare de a aduce la viaţă staţiunea din Beltiug a fost în 1995. În acel an s-a forat un puţ la o adâncime de peste 1600 de metri, care a scos la suprafaţă apă geotermală cu o temperatură de 62 grade Celsius. Ce s-a întâmplat mai apoi aflăm de la Ioan Bartok, primarul comunei.
Finanţarea a început prin alocări de la guvernul României, dar din păcate în 1996 s-a întrerupt finanţarea. Am depus în 2003 un proiect interjudeţean, de unde am primit o finanţare de 1.518.000 de euro. Cu aceşti bani s-a rezolvat partea de infrastructură. Apa a fost reanalizată de Institutul de Balneologie şi Recuperare Medicală din Bucureşti, fiind foarte indicată pentru tratarea bolilor reumatice şi articulare. (Ioan Bartok, primarul comunei)
În anul 2011 a fost semnat un acord între Autoritatea Locală şi Autoritatea Judeţeană, prin care cei din urmă şi-au luat angajamentul de a realiza investiţia. Din păcate nimic nu s-a materializat. În aceste condiţii primăria din Beltiug mai face o încercare, dorind să acceseze fonduri europene în valoare de 5 milioane de euro prin Programul Operaţional Regional pentru finalizarea hotelului, construirea a două bazine în aer liber, precum şi a unei baze de tratament pentru hidroterapie.
Sergiu Podină / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.