Bunele maniere: Strănutul şi căscatul
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 august 2018, 14:00 / actualizat: 22 august 2018, 16:48
Istoria strănutului spune că în trecut se considera că prin strănut şi prin căscat sufletul poate să ne părăsească şi de aici vine obiceiul de a pune mâna la gură.
Azi e indicat să pui mâna la gură pentru a nu fi dizgraţios şi pentru a nu expune interiorul cavităţii bucale. Atunci când se întâmplă un astfel de moment, se acoperă şi nasul cu batista, pentru a nu lăsa amintiri neplăcute celor din jur.
Dacă în mod normal, întoarcerea cu spatele este considerată lipsită de respect, în această situaţie, e chiar indicat să te întorci cu spatele.
Când eşti spectator la un strănut poţi să spui Sănătate sau Noroc!, la fel de bine poţi să şi ignori momentul.
Dacă atunci când eşti într-o întâlnire îţi vine să caşti şi nu reuşeşti sub nicio formă să te controlezi, e mai bine să te retragi la câteva momente după ce ţi-ai cerut scuze, altfel vei face o impresie proastă: te plictiseşti sau aceia care îţi ţin companie vorbesc degeaba, fiindcă eşti prea obosit să ţii minte sau să fii prezent. Într-adevăr, căscatul este ceva natural însă trebuie controlat în anumite situaţii în care poate transmite un mesaj greşit despre tine. În mod normal atunci când caşti, pui mâna la gură şi pe cât posibil nu scoţi sunete, deoarece nu toată lumea trebuie să ştie cât de obosit eşti sau cât îţi e de somn.
Anca Şerban, consultant în bune maniere
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.