Radio Cluj…la modă: Despre cum ne îmbrăcăm la nunți (I)
Articol editat de cristina.rusu, 23 august 2018, 06:00 / actualizat: 23 august 2018, 9:08
Cum activitățile de sezon ale românilor, pe lângă mersul la mare sau în diferite acțiuni exotice, pe lângă șantierele apartamentelor ce se cer renovate taman vara, mai numără și mersul la nunți, subiectul nostru de azi este legat fix de acest tip de eveniment.
Cred că toți am observat fiind invitați la nunți, dar mai ales femeile, cum se îmbracă alte femei la nuntă. Nu vom face referire la mireasă și la mire, de data aceasta ci la calitatea de invitat obișnuit, fără grade de rudenie care implică trene și tiare.
Lucrurile s-au schimbat mult și față de ceea ce știam, altădată, cu toții că este un eveniment de acest fel. Dezinvoltura, și naturalețea s-au pierdut cu totul ca și calități vizuale. La fel a rămas de căruță rafinamentul și bunul gust.
Dar ce-o fi acela bun gust dacă tot l-am pomenit?
Bunul gust este un fel de acord fin între felul de a fi, adică atitudine și stil de viață, felul ocaziei pentru care te îmbraci-locație, sezon, oră- și nu în ultimul rând calitățile și defectele tale fizice. Asta, pe foarte scurt.
Femeile când merg la nuntă au neapărat în cap ideea că trebuie să sară trei trepte, ele cred că înspre eleganță și lux-față de modul cum se înveșmântează cotidian- și de aici apar cele mai multe gafe vestimentare.
Am avut ocazia recentă de-a participa la un astfel de eveniment și am studiat cu atenție oferta. Materialele preferate cu orice preț, și care fac clic în capul muritoarelor sunt dantela și tulul, ca să nu zic ‘’tiul’’ cum am auzit prin unele magazine că pronunță defectuos vânzătoarele, așa încât majoritatea ținutelor au dantelă în partea superioară a rochiei, pe corsaj, adică și voal sau mătase croită pe cloș sau bie în partea inferioară, respective fusta.
Diferă culorile și texturile dar rețeta pare să fie verificată și dorită pe scară largă.
Cu cât modul tău de-a te îmbrăca zilnic se duce firesc înspre o zonă de eleganță sinonimă cu stilul vestimentar clasic sau romantic, despre care tocmai ce povestirăm dățile trecute, cu atât opțiunea de a te îmbrăca la o nuntă nu mai este ceva de speriat, sau femeile în cauză nu simt nevoia să epateze prin vestimentație.
Cu cât stilul vestimentar de zi cu zi este mai așezat înspre tern, femeile simt nevoia să fie văzute din mulțimea de tuluri, dantele și ștrasuri aplicate pe vestimentație.
Rochia sau piesele pe care le veți îmbrăca în cadrul unui astfel de eveniment fac parte din categoria vestimentației de gală, de seară sau de ocazie, cum vreți să o numiți și trebuie să vă reprezinte strict pe voi și în cazul acestor ocazii. Ele spun că ocazia o cere.
Dacă bărbații pot purta același rând de haine la diferite nunți, că nu sunt așa de luați la ochi, misiunea femeilor este mai grea, întrucît repetarea ocaziilor în aceleași cercuri sociale face obligatorie purtarea unor piese diversificate. Dar despre alegerile pe care le facem vom vorbi data viitoare.
fashion designer, Călina Langa
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.