Românii care au fost nevoiți să-şi sacrifice porcii vor fi despăgubiți
Ministrul agriculturii, Petre Daea, dă asigurări că nici un român care a fost nevoit să-şi sacrifice porcii din gospodărie sau din fermă nu va rămâne nedespăgubit de stat. El spune că, până acum, doar 83 de dosare din cele 1.600 depuse au fost soluţionate şi că România va fi primi fonduri pentru combaterea pestei porcine şi de la Comisa Europeană.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 28 august 2018, 18:33
Petre Daea a făcut un apel marți, 28 august, către români să aibă încredere în autorităţi şi în priceperea medicilor veterinari care fac tot posibilul pentru a eradica pesta porcină din România. Ministrul agriculturii a admis în acelaşi timp că procedura este complicată şi că pot trece ani până când ţara noastră să rezolve pe deplin această gravă problemă care afectează economia, dar şi populaţia nevoită să renunţe la animalele pe care le creşte în gopsodărie. În ceea ce priveşte măsurile aplicate pentru combaterea epidemiei de pestă porcină, Petre Daea a explicat că a apelat la sprijinul unor specialişti din ţări euorpene care s-au confruntat, la rândul lor, cu astfel de situaţii.
Alte ţări au rezolvat-o mai repede, cum e cazul cu Portugalia, alţii nu au rezolvat-o nici acum, a se vedea Polonia din 2014 şi, şi acum, şi anul ăsta. Nu am nici acei specialişti, cât sunt ei specialişti la nivelul Uniunii Europene. Ce au putut constata aici? Că această explozie generată de condiţiile specifice existente în deltă şi specialiştii îşi pun o serie întreagă de întrebări, la care nu găsesc răspuns nici ei, nici noi.
În zece judeţe din nord-vestul şi sud-estul ţării există focare de pestă porcină africană şi se estimează că numărul animalelor sacrificate se va ridica la 300.000.