La ce vârstă ne simţim cel mai bine în pielea noastră
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 august 2018, 11:58
Cercetătorii elveţieni au descoperit că oamenii se simt cel mai bine în pielea lor la vârsta de 60 de ani.
Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Berna arată că, deşi respectul de sine este ca o bătălie personală, acesta urmează un model comun. Stima de sine variază considerabil în funcţie de individ, fiind influenţată de mai mulţi factori – de la relaţii şi contacte până la realizări şi pierderi, creştere sau scădere în greutate, boli.
Fiecare generaţie duce o luptă existenţială.
La vârsta adolescenţei, vorbim despre agitaţie, urmată de criza de la 20 de ani, panica de la 30, criza vârstei mijlocii sau singurătatea persoanelor în vârstă. De-a lungul timpului, sentimentul de control, fizic şi emoţional, se intensifică, fiind cel mai pronunţat la vârsta de 60 de ani, după care scade.
Oamenii de ştiinţă din Elveţia au analizat date provenite din aproape 200 de studii anterioare, acoperind un total de 165.000 de persoane cu vârste diferite. Oamenii de ştiinţă au descoperit că, deşi de-a lungul anilor ne confruntăm cu diverse crize, stima de sine rareori scade catastrofal. De obicei, este în creştere, chiar dacă în anumite perioade nu există nicio dezvoltare. De la 4 la 11 ani, încrederea în sine este în continuă creştere. La vârsta de 20, aceasta creşte cel mai puternic în comparaţie cu alte perioade din viață, pentru că atunci oamenii devin independenţi. Această tendinţă se blochează la vârsta de 30. Urmează trei decenii de progres lent până când ne relaxăm şi respectul de sine atinge cota maximă. La 60 de ani, cei mai mulţi oameni sunt mai fericiţi decât oricând şi acest sentiment se păstrează până la vârsta de 70, după care începe să scadă. La 90, stima de sine este la cel mai mic nivel.
Vârsta medie este un moment de stabilitate pentru majoritatea oamenilor, atât în ceea ce priveşte serviciul, cât şi viaţa personală. La această vârstă, mulţi oameni ocupă o funcţie de conducere, au o relaţie satisfăcătoare de cuplu şi îşi ajută copiii să devină responsabili şi independenţi, a declarat prof. Ulrich Orth din cadrul echipei de cercetare.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.