Incluziv: Brăţara cu ultrasunete, o nouă metodă de a detecta obstacolele
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 septembrie 2018, 06:00 / actualizat: 4 septembrie 2018, 9:37
Un nou dispozitiv electronic pentru orientare şi mobilitate este disponibil acum şi pentru nevăzătorii din România. Sunu este o brăţară de mărimea şi forma unui Smartwatch, care se foloseşte de ultrasunete pentru a ajuta persoanele cu deficienţe de vedere în detectarea obstacolelor.
Ce este Sunu aflăm de la Andreea Neagu, furnizor de instrumente de accesibilitate în România:
Andreea Neagu: E un ajutor de orientare şi mobilitate ce seamănă cu brăţările fitness, pe care mulţi dintre noi le ştim şi le purtăm. Această brăţară însă are în plus un senzor de ultrasunete. Ce face ea este că detectează obstacolele din faţa noastră şi ne avertizează de prezenţa lor prin vibraţii. De exemplu dacă mă plimb pe afară, pot să-mi setez brăţara ca pe un sonar de exterior, iar ea îmi va identifica obstacole până la maxim 5 metri. Când un obstacol apare în faţa brăţării, încep să simt pe mâna pe care o port o vibraţie intermitentă. Pe măsură ce mă apropii, viteza acestei vibraţii creşte din ce în ce mai mult, până când devine continuă atunci când eu sunt suficient de aproape de obstacol ca să îl pot atinge cu mâna sau cu bastonul. La fel şi în clădiri, detectează obstacole până la distanţa de 1.5 metri.
Andrea Nagy: Există şi alte dispozitive de orientare care funcţionează pe un principiu asemănător, de exemplu ochelarii cu ultrasunete. Aceste dispozitive, din câte am testat, au probleme în clădiri, unde detectează pereţi din toate direcţiile. Cum se descurcă Sunu în aceste situaţii?
Andreea Neagu: Dintr-o aplicaţie instalată pe telefonul mobil, eu pot să-mi reglez distanţa până la care să simtă obstacolele. Astfel încât dacă pentru mine 5 metri afară e prea mult, pot să schimb la 2.5 metri. Dacă 1.5 metri în clădiri e prea mult, pot să schimb la un metru. Şi atunci nu va mai simţi pereţi peste tot în jurul meu, va simţi doar pe raza selectată de un metru sau 80 cm.
Andrea Nagy: Cât de mici pot fi obstacolele pe care le detectează?
Andreea Neagu: Cam de tipul unui stâlp cu diametrul de 15 cm. Nu am găsit până acum pe stradă obstacole mult mai subţiri (de exemplu o bară de fier de mărimea unui deget). Dar cu ocazia cu care găsesc primul şantier de construcţie şi mă lasă muncitorii să intru fără să-mi pună întrebări ciudate, voi încerca să găsesc şi o bară din fier-beton, să testez.
Andrea Nagy: Ai menţionat o aplicaţie pentru Smartphone, prin care se pot debloca funcţii adiţionale.
Andreea Neagu: Sunu e un obiect care simte şi vibrează. Însă în colaborare cu un Smartphone, ne poate vorbi prin intermediul telefonului. De exemplu: dacă nu am brăţara conectată la telefon, eu pot să răsfoiesc pe ea şi să simt prin vibraţii pe mână cât e ceasul; dacă însă am conectat-o la un telefon, când dau comanda pe panoul tactil al brăţării, telefonul va vorbi şi îmi va spune ora. Tot din telefon se pot face şi reglajele de distanţă, de care vă spuneam. Se poate folosi şi ca pedometru, fiindcă brăţara înregistrează şi transmite telefonului câţi paşi am făcut în ziua respectivă. Tot cu ajutorul telefonului se poate folosi şi ca busolă, astfel încât telefonul va spune către ce punct cardinal îndrept mâna cu brăţara. Nu în ultimul rând, pot să o folosesc şi ca un dispozitiv de navigaţie. Cu ajutorul brăţării eu pot activa Google Maps din telefon; învârtind mâna, pot vedea ce obiective am în jur; îmi aleg apoi unul de pe brăţară şi las Google Maps să mă direcţioneze într-acolo. Telefonul îmi va spune: „Mergeţi 50 de metri şi viraţi la dreapta”. Pe această distanţă, de fiecare dată când ridic mâna, brăţara mă va atenţiona dacă am rămas pe cursul corect.
Andrea Nagy: Ai elaborat nişte teste şi activităţi pentru a demonstra capabilităţile brăţării Sunu. Spune-ne mai exact despre ce este vorba.
Andreea Neagu: Dacă merg pe lângă zidul unei clădiri şi vreau să găsesc o uşă deschisă în acel zid, întorc încheietura mâinii cu brăţara din când în când către zid. Brăţara va vibra continuu, fiindcă zidul e destul de aproape de mine. În momentul în care, întorcând mâna, brăţara nu mai vibrează, ori am dat de o uşă, ori zidul s-a terminat. O altă situaţie este statul la coadă. De exemplu mergem să ne luăm o cafea şi este o coadă imensă în faţa noastră. Ne aşezăm la coadă şi aşteptăm. Dacă am fi doar cu bastonul, s-ar putea să nu sesizăm întotdeauna că s-a mişcat coada şi să rămânem mult în urma celor care au plecat deja din faţa noastră. Cu brăţara, voi simţi prin vibraţie că am un om în faţa mea. Când omul din faţa mea a avansat în coadă, frecvenţa vibraţiei brăţării scade şi ştiu că pot să fac şi eu un pas în faţă.
Andrea Nagy: Le recomanzi nevăzătorilor Sunu ca pe un dispozitiv de orientare de sine stătător?
Andreea Neagu: Sunu este un dispozitiv care ajută în orientare, în contextul în care fie am un rest de vedere care-mi permite să mă deplasez fără baston, fie îl folosesc împreună cu bastonul alb sau cu câinele ghid. Dispozitivul detectează obstacolele de la încheietura mâinii mele în sus. Asta înseamnă că nu ar avea cum să-mi semnaleze că în asfalt s-a săpat o groapă. Groapa o voi simţi aşadar cu vârful bastonului alb, iar zidul, maşina, duba din faţa mea le voi simţi cu ajutorul brăţării înainte să mai fie nevoie să le ating cu bastonul.
Andrea Nagy: Cât de des apelează nevăzătorii la aceste dispozitive de orientare?
Andreea Neagu: Unii apelează, alţii preferă să lucreze fără aceste dispozitive. În general cei care au foarte mult de mers pe stradă, care au joburi ce presupun deplasare ajung până la urmă să apeleze la astfel de dispozitive cu care te poţi mişca mai repede. Cei care lucrează de la domiciliu sau cei care nu lucrează şi îşi petrec toată viaţa între cei patru pereţi, sigur că nu au nevoie să apeleze la astfel de dispozitive. Observ o creştere a numărului de utilizatori în rândul persoanelor tinere. De exemplu văd părinţi care vor să cumpere pentru copiii lor adolescenţi. Acest lucru nu poate decât să mă bucure, fiindcă înseamnă că vom avea încă nişte oameni care vor ieşi pe stradă, care vor fi vizibili, îşi vor căuta un loc de muncă şi se vor integra în societate.
Andrea Nagy
Foto: Iosif Hajnala
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.