Uleiul de cocos, remediu pentru sănătate sau ”otravă pură”?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 septembrie 2018, 12:00 / actualizat: 9 septembrie 2018, 19:36
Uleiul de cocos este „otravă pură”, susţine un profesor de la Harvard.
Unii cred că uleiul de cocos, promovat ca un panaceu este de ajutor în tot felul de afecţiuni, de la păr friabil la hemoroizi. Dar imaginea mult lăudatului ulei de cocos, ca remediu pentru multe probleme de sănătate, este contrazisă de un profesor de la Harvard. Karin Michels, epidemiolog la Şcoala de sănătate publică TH Chan de la Harvard, contestă aceste calităţi şi califică acest produs drept „unul din cele mai rele lucruri pe care le putem consuma”, o „adevărată otravă”.
Michels a ţinut o prelegere pe tema „Uleiul de cocos şi alte erori nutriţionale” la Universitatea Freiburg, unde deţine postul de director al Institutului pentru prevenţia şi epidemiologia tumorilor. Michels îşi bazează avertismentele pe proporţia ridicată de grăsimi saturate conţinute de uleiul de cocos, despre care se ştie că sporeşte nivelurile aşa-numitului colesterol LDL, crescând astfel şi riscul apariţiei unor boli cardiovasculare. Uleiul de cocos conţine peste 80% grăsimi saturate, mai mult decât dublul cantităţii care se găseşte în untură.
Anul trecut, Asociaţia americană a inimii a revizuit datele despre calităţile uleiului de cocos. Trei sferturi dintre americani consideră că uleiul de cocos este sănătos, însă doar 37% din nutriţionişti împărtăşesc această opinie.
Fundaţia Britanică a Nutriţiei este de părere că „uleiul de cocos poate fi inclus în dietă, dar întrucât este bogat în grăsimi saturate ar trebui folosit doar în cantităţi mici şi în cadrul unei diete sănătoase şi echilibrate”.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.