11 septembrie 2001: identificarea victimelor continuă chiar şi azi
Identificarea victimelor atacului terorist nu s-a încheiat nici până în ziua de astăzi. Doar identitatea a 1600 dintre cei ucişi când turnurile gemene s-au prăbuşit a fost stabilită. Peste 1000 sunt cei care nu au un nume, de la care familiile nu au putut să-şi ia rămas bun.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 septembrie 2018, 11:23 / actualizat: 12 septembrie 2018, 14:39
Identificarea este un proces lent, cu rezultate nesatisfăcătoare. De multe ori, în decurs de un an, o singură persoană este identificată oficial şi returnată familiei. Dar într-un laborator din New York, o echipă dedicată lucrează şi acum, după 17 ani, având progresul tehnologic de partea sa.
Mai întâi, se examinează un fragment de os găsit printre ruinele celor două turnuri. Fragmentul este fărâmiţat şi amestecat cu compuşi chimici capabili să extragă mostre de ADN. Succesul nu este însă garantat.
„Osul este un material biologic extrem de dificil„, spune Mark Desire, expert în medicina legală. „În plus, când este expus la toţi factorii prezenţi la locul atentatelor (foc, umezeală, bacterii, lumină solară, combustibil de avioane, benzină), ADN-ul este distrus aproape în totalitate.”
Cele 22 de mii de fragmente de os care s-au găsit după 11 septembrie 2001 au fost toate testate şi retestate, adesea de 10-15 ori. Uneori trec ani până când laboratorul poate adăuga un nume pe listă. Echipa nu renunţă însă. Până acum au fost identificate peste 1600 de persoane, dar aproape 1100 au mai rămas fără un nume şi o identitate.
„În principiu, metodele sunt aceleaşi ca în 2001. Am reuşit însă să le îmbunătăţim câte puţin, din pură necesitate„, spune Desire. Acesta a refuzat să vorbească despre bugetul de care laboratorul dispune, dar este cu siguranţă printre cele mai bine finanţate programe din America de Nord.
În luna iulie, la aproape un an de la ultima identificare, un alt nume a fost adăugat pe listă. Scott Michael a fost un analist economic ce a lucrat la etajul 89 al Turnului de Sud.
„Ni se spune să încercăm să fim cât mai puţin afectaţi. Dar este aproape imposibil ca această muncă să nu te afecteze într-un fel sau altul„, spune Veronica Cano, criminalistă implicată în proiectul de identificare. „Famiile adesea vin să ne mulţumească. E un sentiment plăcut să faci ceva atât de important pentru alţi oameni„.
Implicarea familiilor este o parte foarte importantă în procesul de identificare. Doar comparând ADN-ul victimelor cu cel al rudelor lor se poate ajunge la un rezultat.
Echipa de criminalişti este formată din oameni tineri, care erau poate încă în şcoala primară în 11 septembrie 2001. Ce au însă în comun este conştiinţa importanţei a ceea ce fac. Deşi nimeni şi nimic nu poate reda familiilor pe cei pe care i-au pierdut în sângeroasele atentate, munca lor le poate ajuta, cel puţin, să-şi găsească pacea.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.