Bunele maniere: La teatru-operă-cinema
Articol editat de cristina.rusu, 12 septembrie 2018, 06:00 / actualizat: 12 septembrie 2018, 7:27
Spectacolul la teatru şi la operă oferă o bună ocazie pentru a demonstra eleganţa în purtare şi aspect.
Atunci când ne decidem să mergem la o piesă de teatru, e bine să achiziţionăm din timp biletele, pentru ca în seara cu pricina să ne concentrăm pe ţinută şi punctualitate. O seară petrecută la teatru cere eleganţă. Ţinuta trebuie să fie impecabilă şi asta nu doar pentru cei care o îmbracă, ci şi din respect pentru actori. Să ne plasăm pentru o secundă în locul lor. Oare ne-ar plăcea să avem în faţa noastră nişte spectatori extrem de neîngrijiţi?
Dacă se întâmplă să întârziem atât la teatru, dar şi la operă, bunele maniere spun să aşteptăm prima pauză pentru a intra. Astfel, nu deranjăm nici actorii şi nici spectatorii. Atunci când intrăm la locul nostru, o vom face cu faţa spre cei pe lângă care trecem şi cu scuzele de rigoare.
În sala de spectacol nu se mănâncă, bea şi nu se adresează comentarii la adresa celor de pe scenă.
La operă admiraţia şi respectul se traduc prin aplauze dar şi prin ţinuta impecabilă.
Când vorbim de cinema, ţinuta elegantă se poate transforma într-una mai relaxată dar ideea de a sorbi sau a ronţăi pe parcursul întregului film este nepoliticoasă.
Telefonul mobil nu are ce căuta în nicio situaţie de mai sus. Atunci când eşti la spectacol trebuie să te bucuri de el şi să nu-i deranjezi pe cei de lângă tine. Pentru asta, telefonul mobil va sta închis pe tot parcursul spectacolului.
Dacă se întâmplă să revezi un cunoscut, nu te vei lansa în discuţii interminabile făcând slalom printre capetele spectatorilor, ci le vei lăsa pe altă dată.
Anca Şerban, consultant în bune maniere
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.