Românii se reîntorc acasă. Cât de greu își pot înscrie copiii la școală?
Articol editat de , 12 septembrie 2018, 13:39
Noul an de învățământ a început de câteva zile, iar alături de elevii care au frecventat și anul trecut aceleași școli, se află și elevi care urmează pentru prima dată o școală în România. Ei sunt copii ai românilor care s-au reîntors în țară după ce ani la rând au muncit în străinătate. Odată cu începerea formalităților de înscriere a copiilor la școală în România, acești oameni află că nu e simplu deloc și că demersul lor poate fi o adevărată aventură.
Conform legislației din țara noastră, cetățenii care revin în România și doresc să-și înscrie copiii la școală, trebuie să depună cereri în acest sens. Acestea sunt procesate la nivelul inspectoratelor școlare județene – pentru învățământul obligatoriu – respectiv la nivelul Ministerului Educației – în cazul elevilor care urmează clasele a XI-a și a XII-a.
Călin Durla, șeful Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, afirmă că, teoretic, procedurile de înscriere sunt simple și că există locuri suficiente pentru fiecare copil:
În școli, nu există locuri speciale rezervate pentru acești elevi. Însă, există locuri suficiente pentru elevii care urmează învățământul obligatoriu. La repartizarea lor, se ține cont de domiciliul părinților, iar dacă nu există locuri suficiente, dar solicitările sunt numeroase, suntem obligați să înființăm o clasă. (Călin Durla)
De la teorie la practică există însă o cale presărată cu destule obstacole cu care se confruntă părinții când doresc să-și înscrie copiii la școală. Este și cazul unei familii de sătmăreni care a revenit definitiv în România după 20 de ani petrecuți în Irlanda:
A fost foarte dificil. La Inspectoratul Școlar am fost sfătuiți să căutăm noi o școală pentru fiica noastră, deoarece locurile au fost ocupate. Am mers de la școală la școală, iar în cele din urmă ea a fost acceptată la Liceul de Artă Aurel Popp, dar deocamdată, până la sfârșitul lunii septembrie, când este încheiată situația școlară a fiicei noastre la unitatea de învățământ urmată în Irlanda, nu este înscrisă oficial. (părinte)
Șeful Inspectoratului Școlar Județean susține că situația semnalată este valabilă doar când părinții doresc să-și înscrie copiii la o anumită școală:
Nu cred că părinții sunt trimiși să caute singuri școală pentru copiii lor. Această situație poate exista doar dacă se dorește urmarea unei anumite școli de către elevi. (Călin Durla)
Situația nu este ușoară nici pentru copiii care urmează pentru prima dată învățământul din România. Cei mai mulți dintre ei nu vorbesc românește, ceea ce îi obligă să repete primul an de școală urmat în România:
În general, acești copii vorbesc limba română. Însă, există și copiii care nu vorbesc românește. În cazul lor, sugestia noastră este ca ei să urmeze un an de învățământ ca audienți, pentru a învăță limba română, după care, în anul școlar următor, repetă clasa urmată ca audienți. (Călin Durla)
În acest an, la Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare au fost depuse 42 de solicitări de înscriere la școală a copiilor ai căror părinți au revenit în România, mai multe cu zece față de anul trecut.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.