Statistică la nivel național privind evoluția pestei porcine africane
Articol editat de Andrei Cretoiu, 13 septembrie 2018, 16:13
Pesta porcină africană evoluează în 207 localităţi din 12 judeţe, cu un număr total de 898 de focare a anunţat joi, 13 septembrie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
În total au fost sacrificați până acum 232 de mii de porci afectaţi.
În nord-vestul ţării, boala evoluează în 3 judeţe: Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezenţa virusului fiind confirmată în 13 localităţi. Au fost ucişi 1.375 de porci domestici şi au fost afectaţi 15 porci mistreţi.
În judeţul Satu-Mare sunt 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi, în judeţul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, iar în judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi.
ANSVSA solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea măsurilor impuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau Direcţiei sanitar veterinare judeţene.
Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan a declarat că lucrează îndeaproape cu autorităţile române pentru a combate pesta porcină africană, deoarece 75% din porcii crescuţi în gospodării în Uniunea Europeană, sunt în România. El a precizat că au fost alocate 10 milioane de euro pentru cercetare la nivelul Uniunii Europene și este căutat în prezent un vaccin pentru a combate pesta porcină.
Oficialul european a mai spus că pe termen scurt, Comisia se va implica pentru stoparea răspândirii bolii în România pentru că are impact şi asupra ţărilor învecinate și asupra comerțului în Uniunea Europeană.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.