Atelierul Teatrul ca instrument politic, în cadrul Focus Atelier #4 Paradigme în Arta Documentară
Articol editat de cristina.rusu, 14 septembrie 2018, 13:02
Înscrierile la atelierul Sînzianei Koenig și a lui Nico Vaccari au început. Până pe data de 23 septembrie, cei interesați să experimenteze cu diverse tehnici de teatru, pot completa formularul de înscriere pe site-ul focusatelier.ro.
Atelierul Teatrul ca instrument politic „IF IT’S THE LAST THING I DO” se va desfășura între 1-14 octombrie, la Fabrica de Pensule în cadrul platformei Focus Atelier, organizată de Asociația Reciproca. Participarea este gratuită.
Prin IF IT’S THE LAST THING I DO: teatrul ca instrument politic urmărim să împărtășim cu participanții diferite tehnici, metode și procese pe care le utilizăm când creăm spectacole de teatru social și politic, spun rezidenții.
Atelierul se va concentra asupra procesului de cercetare, a ficționalizării cercetării, importanței rolului artistului-activist și prezentării cercetării cu scopul de a crește gradul de conștientizare și de a promova schimbarea.
Aspectele centrale care vor fi abordate: conceptul de obediență socială și fenomenul social și implicațiile acestuia în climatul social și politic de astăzi.
Se vor folosi mecanismele psihologice, sociale și politice de conformare socială, obediență față de autoritate și fabricarea consimțământului, atât pe plan național cât și pe plan domestic.
Scopul nostru este de a aprofunda diferitele tehnici și metodologii pe care le folosim deja în ceea ce privește cercetarea, lucrul cu actorul și devising, care ne vor ajuta să realizăm obiectivul nostru artistic și activist: să folosim teatrul ca o platformă pentru a inspira și a provoca un real activism grassroots.
Sînziana Koenig este co-director artistic al trupei de teatru BÉZNĂ Theatre, fondată la Londra împreună cu Nico Vaccari în anul 2013.
În anul 2015 a coordonat atelierul de arta actorului cu actorii Teatrului Gong, Sibiu și atelierul despre educație sexuală și inegalitate de gen cu adolescenți în cadrul Teatrului Gong, Sibiu, precum și mai multe ateliere în străinătate.
Nico Vaccari susține ateliere de teatru atât în România cât și în Marea Britanie cu copii, adolescenți și adulți pe o gamă largă de teme socio-politice importante, folosind imaginația ca pe un instrument creativ.
În timpul studiilor la Drama Centre Nico a fondat BEZŃĂ Theatre alături de Sînziana Koenig, colegă la Drama Centre London (2013).
BÉZNĂ Theatre este un colectiv de teatru Anglo-Român dedicat schimbării sociale și politice prin artă, educație și activism. În prezent BÉZNĂ (www.beznatheatre.org) face activism social prin artă în cadrul teatrelor și școlilor din România și din Marea Britanie.
Aici se creează imagini care provoacă la nivel visceral şi emoţional cu scopul principal de a contesta inechitatea socială şi de a provoca publicul la dialog socio-politic.
Este preferabil cu participanții să aibă experiență în teatru, dar nu e obligatoriu. Pentru buna desfășurare a atelierului, ideal ca participanții să vorbească atât Română cât și Engleză.
Atelierul Teatrul ca instrument politic „IF IT’S THE LAST THING I DO” face parte din platforma Focus Atelier, proiect al Asociației Reciproca.
A patra ediția Focus Atelier se concentrează pe tema paradigmelor contemporane în arta documentară.
Ediția include patru rezidențe pe domeniile: desen documentar și arte mixted-media; jurnalism și receptare mass-media; teatru documentar și film documentar, alături de invitați ca Alexandra Bodea, Laura Sandu, Nico Vaccari sau Sînziana Koenig. Punctul forte al rezidențelor noastre îl constituie crearea unui grup de lucru format din cercetători și artiști emergenți care lucrează cot la cot cu invitații, pe temele propuse de aceștia, pentru realizarea de evenimente culturale noi, la care devin co-autori.
Focus Atelier este un real demers pedagogic ce facilitează întâlnirea și lucrul practic între profesioniști cu experiență, artiști tineri și cercetători în științele umaniste.
Detalii despre întregul program se pot găsi pe site-ul focusatelier.ro. Pentru orice informații organizatorii pot fi găsiți la adresa de email asociatia.reciproca@gmail.com.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.