SpaceX are un nou client pentru o călătorie în jurul lumii
Articol editat de cristina.rusu, 14 septembrie 2018, 18:00 / actualizat: 14 septembrie 2018, 19:10
Compania spaţială americană SpaceX a anunțat că a semnat un contract cu un prim client, a cărui identitate o va dezvălui în câteva zile, pentru o excursie în jurul Lunii la bordul ultimei sale rachete numite BFR.
SpaceX a semnat cu primul client particular din lume interesat de o călătorie în jurul Lunii la bordul vehiculului nostru de lansare BFR – un pas important pentru cei care visează să meargă în spațiu, a postat compania pe Twitter, precizând că identitatea pasagerului va fi divulgată pe 17 septembrie.
La începutul anului 2017, SpaceX a anunțat că doi pasageri vor fi trimiși pe Lună în 2018 la bordul rachetei sale „Falcon Heavy”, călătorie care nu a mai avut loc în cele din urmă.
Doar 24 de oameni au fost pe Lună în istoria omenirii. Nimeni nu s-a mai întors din ultima misiune Apollo în 1972, a declarat compania luni. „Big Falcon Rocket” (BFR) este încă în curs de dezvoltare și nu ar trebui să zboare mai devreme de câțiva ani.
Totuşi, compania miliardarului capricios Elon Musk a subliniat la acea vreme că cei doi turiști lunari „au plătit un avans consistent” pentru această misiune în jurul Lunii.
Primele antrenamente ale ucenicilor astronauți urmau să înceapă în 2017, după evaluarea condiţiei lor fizice. BFR ar urma să aibă o înălțime de 106 metri și va costa 10,8 milioane de lire sterline, mult mai mult decât cea mai puternică rachetă construită vreodată,
„Saturn V” (7,9 milioane de lire sterline), care a trimis astronauții pe Lună la începutul anilor ’70.
Obiectivul lui SpaceX este de a se dota cu un singur lansator și o navă care să înlocuiască trei proiecte-pilot ale firmei din California: „Falcon 9” care propulsează capsula Dragon pentru a alimenta Stația Spațială Internaţională (ISS), capsula însăși și „Falcon Heavy”.
Teoretic, SpaceX ar trebui să trimită astronauții NASA către ISS începând de anul viitor. De la oprirea navetei spațiale americane, ocupanții ISS sunt transportați exclusiv de la sol de către navele „Soyuz” de fabricaţie rusească.
Şi alţii ca SpaceX mizează pe turismul spațial. Virgin Galactic îşi înmulţeşte testele navei sale pilotate, SpaceShipTwo VSS Unity, lansată dintr-un avion.
Un loc pe această navă costă 250.000 de dolari. Și Blue Origin, fondată de patronul Amazon, Jeff Bezos, a anunțat în această vară că, în 2019, va vinde bilete pentru un loc la bordul rachetei sale „New Shepard”, care va duce șase persoane în spațiu, la mai mult de 100 de kilometri altitudine.
Totuşi, aceste două vehicule nu vor merge pe orbită, dar îi vor face pe pasagerii lor să plutească timp de câteva minute.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.