Filmul de weekend: Cele mai reușite ecranizări după cărți celebre
Pe primul loc se află La răscruce de vânturi în varianta din 1939, cu Lawrence Olivier în rolul întunecatului Heathcliff. Nimeni n-a reușit să-l interpreteze mai bine, deși există nenumărate adaptări ale poveștii romantice scrise de Emily Bronte. Merle Oberon face și ea un rol delicat și foarte convingător iar povestea cu accente gotice poate fi urmărită cu încântare și în ziua de azi.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 septembrie 2018, 06:00
Un alt film la fel de reușit ca și cartea din care se inspiră este Vârsta inocenței, regizat de Martin Scorsese în 1993, adaptare după Edith Wharton. Cartea a primit premiul Pulitzer, iar Edith Warton a fost prima femeie căreia să-i fie decernată această distincție.
Povestea se petrece la sfârșitul secolului al XIX-lea la New York.
Daniel Day Lewis face unul dintre cele mai reușite roluri din cariera sa, iar parteneră îi este Michelle Pfeiffer. Totul este reușit în film: imaginea, costumele, muzica, prestația actorilor, o poveste romantică plină de farmec, critică socială, pe scurt, o capodoperă care rezistă foarte bine la aproape 30 de ani de la lansare.
Doctor Zhivago, adaptarea pentru marele ecran a romanului lui Boris Pasternak, regizată în 1965 de David Lean redă perfect tumultul revoluției din Octombrie și atmosfera din Rusia în timpul primului război mondial. Omar Sharif, Julie Christie și Alec Guinness fac parte dintr-o distribuție impecabilă.
Și ”Doctor Zhivago” a primit numeroase premii, printre care 4 statuete Oscar, și astăzi este greu să ne imaginăm un doctor Zhivago mai convingător decât Omar Sharif.
O altă reușită cinematografică este transpunerea romanului Rămășițele zilei, scris de laureatul cu Nobel Kazuo Ishiguro. James Ivory este regizorul filmului realizat în anul 1993.
Totul este impecabil în film: personaje, costume, atmosferă, tonul rafinat, ideea de onoare, demnitate și loialitate atât de convingător redate de Anthony Hopkins și Emma Thomson. De altfel, filmul a primit și premiul Oscar pentru cel mai bun film și un BAFTA pentru cel mai bun actor în rol principal.
În top o să includ și Shining, regizat de Stanley Kubrick în 1993, adaptarea romanului omonim scris de Stephen King. Este unul dintre cele mai convingătoare filme de groază, făcut după toate regulile cinematografiei de artă, convingător, fascinant, jucat impecabil, așa de bun încât și Stephen King s-a arătat impresionat de rezultat.
Desigur, topul nostru n-a fi complet fără Pe aripile vântului, capodopera din 1939 regizată de David O. Selznick. Poate că Margret Mitchell și povestea sa despre război și Sudul conservator ar fi căzut de mult în uitare dacă n-ar fi existat cel mai celebru cuplu din cinematografia americană: Vivien Leigh și Clark Gable.
A primit 10 premii Oscar și a deținut acest record vreme de 20 de ani. Este vizionat în continuare de milioane de cinefili și poate fi considerat filmul cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.