Ciupercile îmbunătăţesc controlul asupra zahărului din sânge
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 septembrie 2018, 12:00
Un nou studiu examinează modul în care hrănirea cu ciuperci poate influenţa zahărul din sânge.
Rezultatele pot avea un impact asupra gestionării diabetului zaharat şi altor afecţiuni metabolice, cum ar fi obezitatea. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au efectuat recent cercetări pe şoareci de laborator, dorind să studieze efectele ciupercilor (Agaricus bisporus) ca prebiotice. Acestea sunt substanţe derivate adesea din alimentele pe care le consumăm, din microorganismele din intestin şi care pot stimula dezvoltarea bacteriilor benefice.
Într-un studiu efectuat pe şoareci, oamenii de ştiinţă au reuşit să afle modalitatea în care ciupercile modifică microflora intestinală, ceea ce duce în cele din urmă la o îmbunătăţire a reglării glucozei la şoareci. În cazul diabetului, organismul nu produce suficientă insulină pentru a ajuta la reglarea nivelului zahărului din sânge. Insulina ajută la transferul de glucoză din sânge în celule pentru a furniza energie. De asemenea, ea stochează excesul de glucoză „în depozite”, astfel încât să poată deveni energie atunci când este necesar. Cercetătorii sunt convinşi că ciupercile produc reacţii în microbiomul intestinal care duc la dezvoltarea anumitor bacterii, cum ar fi Prevotella, care, la rândul său, creşte producția de propionat şi succinat. Acestea pot modifica expresia unor gene implicate în producţia de glucoză, cunoscută şi sub denumirea de „glicogeneză”. Concluziile sugerează că, în viitor, ciupercile pot fi folosite ca alimentele prebiotice, pentru a trata diabetul, datorită rolului pe care îl joacă în glicogeneză.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.