Turda pariază pe turism!
![Turda pariază pe turism! Turda pariază pe turism!](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2017/09/orasul-turda-de-sus.jpg)
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 20 septembrie 2018, 13:53
Municipiul Turda se bazează pe turism pentru revigorarea economică a localității. După reamenajarea Salinei, obiectivele istorice sunt următoarele pe lista punctelor de atracție prin intermediul cărora primăria vrea să crească numărul celor care vizitează orașul.
Numărul turiștilor care au vizitat anul trecut municipiul Turda a depășit, conform datelor primăriei, 800.000, ceea ce înseamnă un număr de aproape 15 ori mai mare decât populația orașului.
Salina a reprezentat principalul obiectiv turistic pentru cei care s-au oprit în oraș, dar și Cheile Turzii se numără printre punctele de atracție.
Tocmai pentru că în afară de aceste două locații vizitatorii nu prea mai au ce vedea, primăria are o strategie prin care își propune să revigoreze și turismul istoric.
Primarul din Turda, Cristian Matei spune că, din fonduri europene, va amenaja mai multe obiective istorice care să atragă turiștii.
Primul obiectiv pe care îl vom reamenaja și moderniza este mormântul lui Mihai Viteazul, cu parcul din jurul mănăstirii. E un proiect de cinci milioane de euro prin care vom crea un nou punct de atracție turistică în Turda. (Cristian Matei)
În trecut, Turda a avut un rol politic important, în oraș ținându-se 127 de diete ale Transilvaniei. Mai mult, în 1568, într-o astfel de Dietă, a fost emis primul decret de libertate religioasă din Europa modernă, care prevedea drepturi egale pentru catolici, calviniști, luterani și unitarieni, religia ortodoxă fiind însă exclusă din acest document.
Primarul Cristian Matei crede că, pe lângă aceste evenimente istorice, și vestigiile antice pot fi atractive pentru turiști. El are, dealtfel, pregătit un proiect european prin care să pună în valoare castrul român de la Potaissa, sediul Legiunii a V-a Macedonica.
Avem în plan și punerea în valoare a castrului român, o așezare care datează de peste 2000 de ani. Intenția e că, în final, acest castru să devină, alături de salină, un alt brand turistic; istorico-turistic al Turzii. Avem și pentru acest obiectiv un proiect european de cinci milioane de euro. (Cristian Matei)
Dezvoltarea turismului istoric, alături de extinderea amenajărilor din Salina Turda, va crește numărul de turiști, dar și perioada în care aceștia rămân în oraș.
Primarul Cristian Matei spune că aceasta ar putea reprezenta o problemă, deoarece Turda nu are, în prezent, prea multe spații de cazare.
Avem o mare necesitate, o cerință acută chiar, de spații de cazare. Am ajuns să avem chiar 9.000 de vizitatori pe zi la Salină, în zilele foarte bune, ceea ce ne duce spre 800.000 de vizitatori pe an. Noile amenajări pe care le facem în Mina Iosif, ce vor fi terminate în următorii ani, poate chiar dubla acest număr, așa că avem mare nevoie de spații de cazare și pentru asta vom încerca să organizăm tot felul de concursuri de soluții, ne gândim inclusiv la un parteneriat cu Facultatea de Arhitectură din Cluj. (Cristian Matei)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.