Sesam, deschide cartea: Povestea kendamei pierdute
Articol editat de cristina.rusu, 21 septembrie 2018, 12:49
Astăzi o să vă recomand o carte nouă de tot, care tocmai a intrat în librării.
A apărut la editura Arthur şi se numeşte „Povestea kendamei pierdute”. Autoare este Adina Rosetti, o scriitoare care semnează mai multe volume pentru copii, printre care „Domnişoara Poimâine şi joaca de-a timpul” şi „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură”.
Cartea asta despre kendama pierdută se petrece în cartierul Ferentari din Bucureşti. Poate că aţi mai auzit vorbindu-se despre el: e un cartier în care lumea nu prea vrea să locuiască pentru că este plin de sărăcie şi mizerie. Pe undeva, seamănă cu Pata Rât de la Cluj. Şi în Ferentari locuiesc mulţi rromi. Şi o grămadă de copii ca şi voi, care se gândesc toată ziua doar la joacă.
Asociaţia „Cu alte cuvinte” a rugat mai mulţi scriitori din România să dea glas personajelor de etnie romă.
Aşa s-a născut cartea asta a Adinei Rosetti „Povestea kendamei pierdute”. Ionuţ şi Diana sunt personajele principale, doi copii ca toţi copii, care au teme de făcut şi care se gândesc doar la joacă şi la întâlnirea cu prietenii lor.
În cartierul în care locuiesc, Ferentari, există o zonă în care copiii cuminţi nu au voie să pătrundă: se numeşte Aleea duhurilor şi este dominată de un imens munte de gunoi. Oamenii de acolo s-au transformat de mult în duhuri, pentru că nu mai au vise şi speranţe, nu mai au dorinţe şi nici memorie.
În poveste apare şi un vrăjitor rău care stăpâneşte cu pumn de fier Aleea duhurilor şi care are o singură slăbiciune: kendama.
Există şi o zână bună care din fericire ştie să-i vină de hac vrăjitorului întunecat.
Şi care cunoaşte un mare secret: nu-ţi trebuie superputeri, uneori ajunge o inimă bună. Totul e să ai prieteni, curaj şi imaginaţie.
Şi să înţelegi că peste tot în lumea asta copiii, indiferent de locul unde s-au născut şi trăiesc, au nevoie de dragoste şi atenţie ca să prindă aripi şi să zboare.
Este o carte care vorbeşte despre puterea faptelor bune, pe care n-ar strica să o citească şi adulţii. Mai ales că are doar 70 de pagini, aşa că ar fi o lectură potrivită pentru un sfârşit de săptămână.
Doina Borgovan
Foto: facebook Adina Rosetti
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.