“Silicon Valley” în miniatură, la Cluj
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 25 septembrie 2018, 13:49
Lucrările la CREIC- Centrul destinat producției publicitare și de film – au fost finalizate, iar Primăria Cluj Napoca face recepția finală a întregii investiții.
În zonă se mai amenajează și un parc industrial destinat firmelor de IT, iar când cele două centre vor atinge maximul de dezvoltare aici vor lucra aproximativ 20.000 de persoane.
Suntem în faza de recepție la terminarea lucrărilor și urmează în lunile octombrie, noiembrie să avem primii chiriași la Centrul Regional pentru Industrii Creative. (Ovidiu Cimpean)
“Hollywood-ul pitic”, cum a fost denumit Centrul pentru industrii Creative (CREIC) amenajat în zona Lomb, este un ansamblu de clădiri destinat firmelor mici și mijlocii din domeniile grafică, IT, design, televiziune și producția de filme. Beneficiarul investiției este Primăria Cluj-Napoca, iar aproximativ o treime din fonduri a fost asigurată de Uniunea Europeană.
Până în luna noiembrie, se preconizează că vor fi gășiți chiriași pentru toate spațiile care au fost amenajate aici.
Șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primărie, Ovidiu Cîmpean, spune că inclusiv organizatorii TIFF și-au arătat interesul pentru producția unor filme în acest centru.
Investiția depășește 58 de milioane de lei și cuprinde mai multe corpuri de clădire, dintre care un corp de clădire unde avem cinci ateliere de producție, un altul în care am amenajat un studio de film, primul astfel de studio de film din România finanțat din bani publici, dar și o clădire care cuprinde un spațiu pentru expoziții și un alt corp de clădire care cuprinde birouri și Săli multifuncționale. De asemenea avem și un amfiteatru în aer liber. La CREIC au mai fost amenajate două nivele subterane pentru parcări, existând și o parcare în aer liber. (Ovidiu Cîmpean)
Lucrările la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative au fost întârziate cu aproape trei ani, din cauza constructorului care a intrat în insolvență, iar, pentru finalizarea investiției, municipalitatea a trebuit să organizeze o altă licitație.
Și drumul de acces a dat bătăi de cap reprezentanților primăriei, deoarece construcția arterei care va avea două benzi pe sens a fost întârziată de alunecările de teren.
Ovidiu Cîmpean spune însă că până la finalizarea acestui drum pot fi folosite două căi secundare.
În acest moment există două variante de acces, iar la drumul principal încă se mai lucrează la consolidări, urmând să fie finalizat și acesta. Cred că până în noiembrie se vor finaliza lucrările de consolidare, urmând ca celelalte lucrări să fie terminate până în primăvară. (Ovidiu Cîmpean)
În zona Lomb, alături de studiourile de film, primăria mai amenajează un parc industrial și tehnologic. Reprezentanții municipalității văd această investiție ca pe un “Silicon Valley” în miniatură, în care ar dori să adune cât mai multe firme mici și mijlocii din domeniul IT.
Șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, speră că Centrul TEAM va fi terminat până la sfârșitul anului.
Pe lângă investiția pe care o facem la Centrul Regional de Excelență în Industrii Creative, în imediata vecinătate, pe o suprafață de zece hectare, am amenajat un parc industrial și logistic, am construit cinci hale de microproducție, o clădire de birouri, dar aici sunt disponibile și parcele cu toate utilitățile necesare pentru dezvoltarea unor noi investiții private, astfel încât să creștem numărul locurilor de muncă din Cluj-Napoca. (Ovidiu Cîmpean)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.