Radio Cluj la modă…Jeans, uniforma modernă II
Articol editat de cristina.rusu, 27 septembrie 2018, 06:00 / actualizat: 27 septembrie 2018, 9:33
Cum s-a ajuns la diversitatea enormă în care putem azi privi, pipăi și cumpăra jeanșii este tema noastră de astăzi.
În timpul celui de-al doilea război mondial, soldații americani au ‘’exportat’’ jeanșii în Europa, purtându-i ca vestimentație civilă, în vreme ce, la ora actuală se pare că un american deține statististic cam 7 perechi de jeans.
Jeanșii au devenit uniforma pentru elevii colegiilor, studenți și pentru oricine care se identifica ca parte a unei contra-culturi.
Înapoi în timp, în 1965, primul care a avut inițiativa să ofere un alt tip de design înglobat în acest articol atât de iubit, a fost un mic boutique din New York East Village, ce se chema Limbo.
Ideea grozavă de a-i prespăla și decora, broda sau aplica diferite elemente decorative pe ei, a schimbat complet modul cum acești pantaloni au ajuns să fie receptați ulterior de către public.
La începutul anilor 80 s-a introdus metoda de spălare cu pietre care a contribuit esențial la modul cum arată pantalonii moderni.
Această idee a deschis drumul unei versatilități nemaipomenite pe care acest tip de pantaloni puteau să o ofere. S-a ajuns apoi ca diferite articole să fie confecționate din denim, jachete, fuste și rochii, deși inițial prima linie exclusiv feminină a ajuns pe piață abia în 1934 tot la inițiativa companiei Levi Strauss.
Tineretul de pe întreg globul a devenit cumva preocupat excesiv în găsirea acelui tip de jeans care să-l reprezinte indiferent că e uzat, zdrențuit, înălbit sau decorat cu broderii, ținte și aplicații.
Jean Paul Gaultier este cel care a introdus jeansul ca material în sectorul couture al rochiilor de gală speciale foarte manufacturate și de-atunci încolo granițele au fost mereu depășite în uzitarea acestui tip de material.
Jeansul a ajuns să fie folosit și în designul de interior, iar ceea ce este cea mai importantă rămâne semnificația democratică pe care acest tip de material o poartă îndărătul aspectului său, deoarece egalizează toate diferențele de status social sau economic.
Până atunci vă rog să priviți cu reverența cuvenită la blugii voștri știind că strămoșii lor au trăit acum un secol și ceva, și erau chiar o uniformă.
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.