Sesam deschide cartea: Povești din Pădurea Muzicală
Articol editat de cristina.rusu, 28 septembrie 2018, 06:00 / actualizat: 28 septembrie 2018, 9:21
Astăzi o să vă spun o poveste minunată, în care cărțile, muzica și natura se împletesc de minune în niște cărți frumoase și colorate apărute la editura Nemi, în colecția ”Povești din Pădurea Muzicală”.
Muzica clasică în general ne cam sperie și ne dă bătăi de cap. Ne temem că n-o să-o înțelegem.
Ei bine, scriitoarea Cristina Andone tocmai la asta s-a gândit și a inventat tot felul de povești fermecătoare despre compozitori celebri.
Astăzi o să-i cunoaștem pe trei dintre ei: Vivaldi, Enescu și Bach.
Vivaldi este un fel de spiriduș năzdrăvan și jucăuș, care trăiește în pădurea muzicală. Nu singur, ci cu Vivi, cel mai rapid pui de veveriță din ținut.
Vivaldi era bun prieten cu vântul, îi plăceau morcovii stropiți cu miere, pizza quattro stagioni și viorile pe coarde.
Dacă veți citi cartea, veți afla cum să ascultați cu atenție concertele lui Vivaldi, numite cele patru anotimpuri: în ele veți descoperi cântec de păsărele, adieri de vânt, freamăt de furtună, larmă de câini și pocnitul focului în sobă.
Tot în pădurea muzicală îl descoperim și pe George Enescu, cel mai mare compozitor român. El este tot un spiriduș care ne aduce muzica razelor de soare și ritmurile pământului. Dacă îi trecem pragul, ne îmbie cu plăcinte aurii, cu cireșe aromate și ne îndeamnă să ascultăm cântec vesel de ciocârlie. O să citim despre doină și o să aflăm că Enescu a transpus în rapsodiile sale motivele din costumele populare românești.
În fine, călătoria asta prin Pădurea Muzicală ne conduce pașii spre seriosul Bach. El este spiridușul cel înțelept, care le mulțumește cerurilor pentru darurile de zi cu zi: soare, ploaie, vânt, nori protectori. Locuiește într-o cabană de bârne, la umbra unui nuc cu ramuri groase. Și el ne așteaptă cu bunătăți: o aromată plăcintă cu mere.
Dacă o să ascultați cu atenție muzica lui Bach, pun pariu că veți auzi foarte limpede recunoștința pentru cei care ne iubesc, pacea de acasă și tihna dintr-o după-amiază de toamnă.
Ce e frumos la poveștile astea din Pădurea Muzicală este că la finalul fiecărui volum sunt și o grămadă de jocuri pe care să le jucați cu prietenii voștri, iar desenele sunt absolut minunate. Autorii lui se numesc Adriana Gheorghe, Sebastian Oprița și Thea Olteanu.
Scriitoarea Cristina Andone spune că va continua poveștile despre marii compozitori ai lumii pentru că muzica nu va salva lumea. Dar o va face mai frumoasă.
Cărțile sunt recomandate pentru copii mai mari de 6 ani.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.